Naučnici razvijaju “AI tužioca” robota koji može da podnosi optužnice

0
186
ss

U scenariju koji podseća na neke naučno-fantastične filmove, istraživači u Kini su stvorili veštačku inteligenciju koja navodno može da identifikuje zločine i podnese optužnice protiv kriminalaca.

Veštačku inteligenciju je razvilo i testiralo Šangai Pudong Pipls Prokratorejt, najveće okružno javno tužilaštvo u zemlji, javlja SCMP. Veštačka inteligencija navodno može da podnese tužbu sa više od 97 odsto tačnosti na osnovu Krivičnog predmeta.

„Sistem može u određenoj meri da zameni tužioce u procesu donošenja odluka“, rekli su istraživači u naučnom radu.

Tim naučnika je napravio mašinu od postojećeg AL alata koji se zloslutno naziva Sistem 206. Tužioci u Kini su već koristili ovaj sistem u proceni dokaza i utvrđivanju da li je osumnjičeni kriminalac opasan za širu javnost.

Međutim, Sistem 206 bio je prilično ograničen jer nije mogao “da učestvuje u procesu donošenja odluka o podizanju optužnica i predlaganju kazni”, navodi tim naučnika. To bi tražilo da veštačka inteligencija bude u stanju da identifikuje i ukloni nerelevantne informacije u slučaju, i da obradi ljudski jezik u svojoj neuronskoj mreži.

Sada, nova veštačka inteligencija razvijena u Šangaju je u stanju da analizira slučaj na takav način. U stvari, mašina može da identifikuje i optuži kriminalce za osam najčešćih krivičnih dela u okrugu: prevara sa kreditnim karticama, kockanje, bezobzirna vožnja, namerni napad, ometanje službenika, krađa, prevara, pa čak i političko neslaganje.

Naravno, postoji mnogo zabrinutosti oko činjenice da bi jedan računar mogao da odvede nekoga u zatvor. Jedan anonimni tužilac je rekao za SCMP da, iako je tačnost ovog sistema od 97 odsto prilično visoka, “uvek postoji šansa za grešku”.

– Ko će preuzeti odgovornost kada se to dogodi? Tužilac, mašina ili dizajner algoritma? – rekao je ovaj advokat.
Za sada, ova veštačka inteligencija je još uvek u povojima i tek treba da bude široko uvedena. Međutim, ako posmatramo nedavne trendove, možemo očekivati da će kompjuteri u budućnosti više obavljati posao policajaca.

Izvor: Glas Srpske 8. 2. 2022.