Zbog pandemije 70 odsto preduzeća imalo manje prihode

0
18
Zbog korone 70 odsto preduzeća imalo manje prihode
Foto: Business People

U 2020. godini 70 odsto preduzeća u Srbiji imalo je niže prihode nego godinu dana ranije, približno četvrtina zadržala je nivo prihoda, a samo 4 odsto firmi je ostvarilo rast, pokazuje istraživanje Unije poslodavaca Srbije o uticaju pandemije na poslovanje.

Ovi podaci, kako se navodi, proističu iz istraživanja koje je realizovala Unija poslodavaca Srbije, uz podršku Međunarodne organizacije rada.

Anketa, sprovedena  krajem 2020. i početkom 2021. godine među više od 400 preduzeća, potvrdila je da kriza, izazvana virusom COVID-19 i merama za sprečavanje širenja pandemije, nije poštedela nijedan sektor, ali da postoji bitna razlika u položaju određenih privrednih grana.

U sektoru ugostiteljstva, kako se navodi, trećina anketiranih firmi prijavila je pad prihoda veći od 80 odsto, dok je među niskotehnološkim preduzećima 83 odsto firmi zabeležilo pad prihoda.

“Mere Vlade Srbije privreda ocenjuje kao izuzetno snažne (po udelu u BDP) i kao nesumnjivu pomoć. Međutim, anketa pokazuje da podrška nije bila prilagođena potrebama pojedinih sektora. Većina ugroženih preduzeća nije dobila dovoljno pomoći i očigledna je potreba za ciljanim merama, kako bi se delotvornije koristila raspoloživa sredstva. Za 37 odsto preduzeća mere Vlade Srbije su bile adekvatne, a 8 odsto kaže da su spasile njihova preduzeća. Za 10 odsto ispitanih mere Vlade su potpuno neadekvatne ili nedovoljne, a četvrtina kaže da su mogle biti bolje” objašnjava se u saopštenju.

Mera podrške koja je najviše iskorišćena je, prema rezultatima ovog istraživanja, minimalna zarada za zaposlene, a najmanje preduzeća koristilo je kredite Fonda za razvoj ili iz Garantne šeme.

Više od pola firmi, oko 55 odsto, nedostatak finansijskih sredstava pokrivalo je iz svojih rezervi, moratorijum na kredite koristila je trećina preduzeća, a kredite banaka, ili Fonda za razvoj/Garantne šeme po 17 odsto. Probleme sa finansijama nije imalo 17 odsto privrednih subjekata.

“Ohrabrujuće deluje da skoro 70 odsto preduzetnika najavljuje da neće smanjivati broj zaposlenih. Otpuštanja su verovatna kod 15 odsto anketiranih, ali taj nedostatak radnih mesta trebalo bi da nadoknadi onih 16 odsto preduzeća koja veruju da će u narednom periodu imati novo zapošljavanje. Kod velikih firmi čak trećina veruje u takav optimistički scenario” pokazuje  istraživanje.

Kad je reč o budućnosti, skoro 30 odsto preduzeća smatra će im biti potrebna dodatna podrška kako bi postali ili ostali održivi u svom poslovanju.

Ovaj procenat je najveći kod mikro preduzeća, čak 34 odsto, a daleko najmanji kod velikih firmi, samo 6 odsto.

“Ovi procenti potvrđuju opšti zaključak da je kriza najviše pogodila mikro i mala preduzeća, a da su velike kompanije potvrdile daleko veću otpornost na udar krize” zaključuju u Uniji poslodavaca.

Izvor: Nova S