Zbog novog zakona korisnici interneta u Australiji bi mogli ostati bez “Gugla”

0
139
Zbog novog zakona korisnici interneta u Australiji bi mogli ostati bez
Foto: REACHRight

Kompanija “Gugl” je zapretila da će povući svoj internet pretraživač iz Australije zbog pokušaja države da tehnološkom gigantu nametne obavezu deljenja zarade sa medijskim kućama koje na svojim portalima objavljuju vesti.

Australija je prva zemlja na svetu koja pokušava da donese uslove koji će primorati GuglFejsbuk i ostale velike tehnološke kompanije da medijima plaćaju za korišćenje njihovog sadržaja.

Američka kompanija je uzvratila udarac, uz pretnju da će obustaviti rad svojih servisa u Australiji.

Ipak, premijer Australije Skot Morison je istakao da zakonodavci neće posustati pred takvim pretnjama.

Iako je Australija daleko od najvećeg tržišta za Gugl, predložena regulativa može poslužiti kao globalni test za pronalaženje načina na koji vlade mogu da ograniče velike tehnološke kompanije.

Novi propis bi primorao Gugl na posredovane pregovore sa medijskim kućama o vrednosti njihovog sadržaja, osim ako dogovor o korišćenju nije unapred postignut.

“Australija određuje šta sme u Australiji”

Izvršna direktorka Gugla u Australiji Mel Silva je u petak na saslušanju u Senatu rekala da je predložena regulativa “neizvodljiva”.

“Ako ovaj predlog zaista postane zakon, ne bismo imali drugog izbora osim da u Australiji onemogućimo pretraživanje putem Gugla”, istakla je Silva.

Australijski zakonodavci su optužili Gugl za ucenu i pretnje zbog sprovođenja reforme.

“Tako će biti širom sveta, Hoćete li se povući sa svih tržišta”, upitao je senator Reks Patrik.

Premijer Skot Morison je naglasio da vlada ostaje posvećena cilju da zakon ove godine bude usvojen u parlamentu.

“Da budem potpuno jasan – Australija određuje pravila o tome šta sme da se radi u Australiji. To je posao našeg parlamenta”, jasan je bio Morison.

Gugl je apsolutno dominantan internet pretraživač u Australiji i ima veoma malu konkurenciju na tržištu.

Kako su među korisnicima tehnoloških platformi i ljudi koji ih koriste da dođu do vesti, vlada smatra da su one dužne da medijskim kućama čiji sadržaj dele ili ga koriste u rezultatima pretrage plate fer naknadu.

Potraga za vestima čini 12,5 odsto svega što se u Australiji pretražuje na Guglu.

“Nije kompatibilno sa slobodnim protokom informacija” 

Izvršna direktorka Gugla u Australiji Mel Silva je rekla da bi zakon koji bi primorao Gugl da plati za ono što izbacuje kao rezultate pretrage bio veliki presedan za kompaniju i čitavu digitalnu ekonomiju.

“To nije kompatibilno sa slobodnim deljenjem informacija na internetu i načinom na koji on funkcioniše”, smatra Silva.

Prošle nedelje, Gugl je izbacio medijske portale iz rezultata pretrage za jedna odsto lokalnih korisnika kako bi testirao vrednost takvih servisa u Australiji.

“Ne vidimo način na koji bismo, uz finansijske i operativne rizike, mogli da nastavimo da nudimo usluge u Australiji”, naglasila je Silva.

Fejsbuk je još prošle godine zapretio da će onemogućiti korisnicima u Australiji da na mreži dele vesti ako zakon bude usvojen, uz napomenu da kompanija skoro i da nema ekonomske koristi od objavljivanja medijskih sadržaja.

Tehnološkek kompanije tvrde da medijske kuće već imaju koristi od platformi koje publiku vode do njihovih portala jer ima tako raste broj poseta, a njihove vesti se brže šire internetom.

Izvor: RTS