Završen kopneni deo „Severnog toka 2“

0
31
Završen kopneni deo „Severnog toka 2“

Izgradnja kopnenog dela „Severnog toka 2“ je završena i gasovod je spreman za eksploataciju, saopštila je generalna direktorka „Gasprom eksporta“ Elena Burnistrova na sastanku sa investicionim bankama.

– Kopneni deo je već završen i u potpunosti spreman za eksploataciju. Sada su u završnoj fazi radovi na kopnenom delu u Rusiji – rekla je direktorka „Gasprom eksporta“.

Ona je dodala da će rok završetka radova na moru zavisiti od niza uslova, uključujući vremenske prilike.

Podsetimo, radovi na gasovodu u teritorijalnim vodama Nemačke nastavljeni su 11. decembra.

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke.

U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bori Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i brojne evropske zemlje, uključujući Poljsku, Letoniju i Litvaniju, a takođe i Sjedinjene Američke Države, koje žele da u Evropskoj uniji prodaju svoj tečni prirodni gas.

SAD smatraju da je ovo politički projekat koji preti energetskoj bezbednosti Evrope.

Ruska strana više puta je izjavljivala da je projekat apsolutno komercijalan i konkurentan i isticala da on ne podrazumeva obustavu tranzita ruskog gasa preko Ukrajine u EU.

Izvor: rs.sputniknews.com