Zarada veća nego na BITKOINU

0
19
Zarada veća nego na BITKOINU
Foto: ALTEN Technology
Postoji jedan metal koji ove godine ostavlja sva dobra – pa čak i bitkoin – za sobom, u prašini.

Za investitore je kupovina pravi izazov.

Vrednost iridijuma, jednog od najređih plemenitih metala koji se dobija kao nusprodukt kopanja platine i paladijuma, porasla je za 131 odsto od početka januara, daleko nadmašujući rast bitkoina od 85 odsto.

Do skoka je došlo zbog poremećaja u snabdevanju u proteklih godinu dana, te rastuće potražnje na polju proizvodnje elektronskih ekrana, saopštila je „Heraus grup“, prenosi B92.

Sa tržištem koje je mnogo manje od onih koja imaju njegovi poznatiji sestrinski metali, pitanja proizvodnje mogu imati veliki uticaj na cene.

Kladiti se na njega takođe je teško, jer potražnjom dominiraju industrijski korisnici.

Iridijumom se ne trguje na berzi ili putem fondova, kupci na malo ograničeni su na nekolicinu dilera, a nekoliko glavnih investitora koji ulažu u njega odlaze direktno kod proizvođača.

„Vreme isporuke je predugo da bi se ponuda pravovremeno povećala. Jedino kratkoročno rešenje su veće cene da se ljudi nateraju da prodaju svoje postojeće zalihe“, rekao je DŽej Tatum, menadžer kompanije „Valent aset manadžement“.

Prema podacima kompanije „DŽonson Metju“, cena iridijuma, koji se takođe koristi u proizvodnji svećica, popela se na 6.000 dolara za uncu (manje od 30 grama). To ga čini više od tri puta skupljim od zlata.

Deo privlačnosti iridijuma dolazi zbog ograničenog ulaganja u proizvodnju platine, koja se u velikoj meri koristi u auto-katalizatorima, dok investitori vagaju potencijalno povećanje potražnje za platinom i nove tehnologije bazirane na vodoniku.

Mala ponuda takođe je pripomogla da se povećaju cene ostalih platinskih metala.

Izvor: Novosti