nedelja, 7. apr 2024.
Home Pravo Pravne vesti Zadarski sudija podneo 11 tužbi protiv medija

Zadarski sudija podneo 11 tužbi protiv medija

0
Zadarski sudija podneo 11 tužbi protiv medija

Nakon što su Jutarnji list i druga izdanja Hanza Medije pisali o slučaju silovanja i seksualnog nasilja nad maloletnicom iz okoline Zadra i odluci sudije Ivana Markovića da osumnjičene mladiće nakon ispitivanja pusti da se brane sa slobode, sudija je pred sudom u Zagrebu podigao 11 tužbi zbog 17 članaka objavljenih u štampanim i internet izdanjima Hanza Medije, kao i niz tužbi protiv drugih medija.

Sud je 11. februara doneo nepravosnažnu presudu prema kojoj, kao kompenzaciju za duševnu bol, Hanza Medija sudiji Markoviću treba da isplati 250.000 kuna (33.000e). Taj izdavač će morati da plati i 61.813 kuna (8.200 evra) sudskih troškova.

U obrazloženju presude se, između ostalog, navodi da se u konkretnom slučaju radi o tzv. senzacionalističkom novinarstvu, da su informacije dobijene od policije prikupljene na nezakonit način i da sudija Županijskog suda u ovom slučaju nije javna osoba.

U presudi je ocenjeno i da mišljenje stručnjaka koje su novine objavljivale nije bitno jer niko od njih nije imao uvid u sudski zapisnik, a da se iz javno dostupnih izvora ne može i ne sme suditi o profilu sudije i njegovom radu.

U nepravosnažnoj presudi napisanoj na 40 stranica istovremeno je potpuno odbačen iskaz novinara, piše Jutarnji list.

Izvor: Beta