četvrtak, 18. apr 2024.
Home Biznis Poslovne vesti Zabeležen veliki skok cene srebra

Zabeležen veliki skok cene srebra

0
Zabeležen veliki skok cene srebra
Foto: Financial Times

Cena srebra snažno je porasla jutros jer se “napad” investitora amatera sa društvene mreže Redit na berzanske mešetare s kratkim pozicijama preneo na tržište metala.

Fjučersi srebra skočili su za 8,0 posto ubrzo nakon otvaranja terminskog tržišta, što je njihov najveći uspon u poslednjih osam godina, barem od 2013, izveštava američka tv stanica CNBC.

Istovremeno, spot cene srebra su ojačale za 7,5 procenata, na 29,04 dolara po unci.

Rast cena ovog plemenitog metala pogurao je krajem prošle nedelje naviše i akcije kompanija koje posluju sa srebrom. Akcije rudnika srebra Ker Majning i Pan Amerikan Silver skočile su za 16,9 posto, odnosno 14,7 procenata respektivno, u četvrtak i petak.

Čini se da iza eksplozivnog rasta potražnje za srebrom stoje mali ulagači sa Redit foruma “VolStritBets”, koji su poslednjih nedelja krenuli u pohod protiv trgovačke aktivnosti “šortovanja” akcija kompanija kao što su GejmStop i AMC Entertejnment, ocenjuje CNBC.

Melvin Kepital, jedan od hedž fondova koji je bio među najaktivnijima u trgovanju akcijama GejmStopa s kratkih pozicija, izgubio je 53 posto vrednosti u januaru. Na početku meseca, vrednost njegove imovine iznosila je oko 12,5 milijardi dolara a na kraju januara nešto više od osam milijardi.

Naslov: Redakcija

Izvor: RTV