Za početak „rudarenja” minimum hiljadu evra

0
86
Za početak „rudarenja” minimum hiljadu evra
Foto: Investitor

Prvenstveno zbog cene koju je dostigao u 2021. godini (rekord za sada 60.000 dolara), ali i zbog sve veće prisutnosti u medijima, javnosti i na samom tržištu, bitkoin i ostale kriptovalute trenutno su u žiži interesovanja veoma širokog spektra potencijalnih ulagača i “rudara”. Tako se sada digitalnim novcem bave svi od multimilijardera poput Ilona Maska koji bukvalno sa po jednom objavljenom rečenicom ruši i podiže cene i kriptovaluta i akcija na berzi, do svih onih koji pokušavaju u nekoj svojoj kućnoj režiji da postanu učesnici u toj trci.

Sada kada je vrednost bitkoina dostigla astronomske vrednosti, često se mogu čuti priče, poput one o nekada prodatih 40 bitkoina po ceni od 6 dolara za komad (kolega iz “Dnevnika”), ili ona svetski poznata o čoveku koji oko 10.000 bitkoina dao za picu (što se smatra prvom trgovinom u svetu). Međutim, kako za sada nije poznato postojanje funkcionalnog vremeplova, ostaje im da se sećaju…

Sada, u novom talasu “rudarenja”, mnogo je teže doći i do nekog delića bitkoina i mnogo će vas više koštati nego pre nekoliko godina.

Jer, dok se nekada moglo sa “nabudženim” kućnim računarima dolaziti do bitkoina za relativno kratko vreme, danas je to moguće samo uz pomoć specijalizovane skupe opreme koju je pri tom teško naći.

Bitkoin je moguće rudariti samo uz pomoć specijalizovane opreme koja nije jeftina i u poslednjih nekoliko meseci je vrlo teško uopšte naći zbog velike potražnje. O tome je nedavno govorio i Gavrilo Jejina, stručnjak za kriptovalute iz ECD-a , koji je pojasnio da i cena opreme za rudarenje skače sa rastom cene bitkoina, tako da je i oprema u ovom trenutka na najskupljem nivou u poslednjih nekoliko godina.

Prema njegovim rečima, jeftinija varijanta uređaja za rudarenje je trenutno oko hiljadu evra, dok se kao trenutno najprofitabilniji ASIC uređaj za rudarenje bitkoina smatra onaj koji košta oko 9.000 evra.

Iako je cena struje fiksna, a opreme nešto varijabilnija, zbog velikih varijacija cene bitkoina i ostalih kriptovaluta, teško je praviti bilo kakve procene o profitabilnosti, pa se svi koji učestvuju u tom tržištu, još uvek prvenstveno oslanjaju na osećaj pa i sreću.

Recimo u “krizno doba” bitkoina kada je sa tada rekordnih 20 hiljada dolara pao na 3-4, u Srbiji po ceni struje u periodu od skoro godinu dana nije bilo isplativo rudariti. Međutim, kada se popeo na oko 7 hiljada, ponovo su rudari bili u plusu… Kako objašnjava Lazar koji se nekoliko godina samostalno bavi rudarenjem i trgovinom kriptovalutama, “rudarenje” se trenutno isplati u svim varijantama.

-Mada, na kraju se svede na to po kojoj ceni si prodao ono što si izrudario. Ko je poslednjih godina radio recimo valutu “eterijum” i nije je prodao do sada, mora biti u plusu bez obzira na to šta je uložio u opremo i koliko je platio struje. Naravno, sigurno je puno i onih drugih koji su zbog velikih računa prekinuli rudarenje i možda odmah tada i prodali koine. Ali jednostavno to je tržište, a danas ga ne bi ni bilo da onaj čovek nije platio picu sa 10 hiljada bitkoina pre samo nekoliko godina – kaže Lazar.

Trenutno, po ovim cenama, uređaj za rudarenje bitkoina od 9.000 evra može da izrudari oko 40 dolara u bitkoinu na dnevnom nivou. Ako bitkoin pređe 100.000 dolara onda će i profitabilnost tog uređaja biti duplo veća, a isto važi ukoliko cena bitkoina padne.

Prema istraživanju koje je sproveo portal “B92”, utrošak energije ovakvog uređaja je, prema podacima sa specijalizovanih sajtova, oko 80 kWhdnevno, odnosno 2.400 mesečno.

Onlajn računice pokazuju da bi, prema našim cenama električne energije i potrošnji u obe tarife („jeftina” i „skupa” struja), mesečni račun za struju samo za ovu mašinu iznosio oko 30.000 dinara (300-ak dolara), odnosno oko 3.600 dolara godišnje.

Uz cenu samog uređaja, ukupni trošak iznosi oko 14.300 dolara što znači da se, ukoliko rudarenjem dnevno „zaradite” 40 dolara, investicija isplati za oko godinu dana.

Međutim, kompletna računica pada u vodu ukoliko dođe do drastičnog pada cene kriptovaluta i to je zapravo najveći rizik sa kojim se susreću i rudari i trgovci.

Tome svakako treba dodati i rizike od kvara opreme, koji nije mali, obzirom da su mašine vrlo opterećene 24 sata dnevno, 365 dana u godini.

Primamljiva cena od 50-60 hiljada dolara za bitkoin koja se drži već neko vreme, sigurno privlači nove investitore i rudare u kriptoindustriju koja postaje sve jača, ali po svemu sudeću za uspeh na tom tržištu, definitivno je i dalje potrebna i sreća.

Izvor: Dnevnik