Za “kovid” bolovanje u javnom sektoru puna plata, kod privatnika ne

0
25
Za “kovid” bolovanje u javnom sektoru puna plata, kod privatnika ne

Predstavnici sindikata u Socijalno-ekonomskom savetu (SES) zatražili su da država obezbedi novac za isplatu pune nadoknade za vreme bolovanja zbog kovida-19 i zaposlenima u realnom sektoru, kao što je obezbedila za službenike u javnom sektoru.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović rekao je da taj sindikat traži da se ne pravi diskriminacija između zaposlenih u državnom i realnom sektoru kada se isplaćuje nadoknada za bolovanje zbog koronavirusa.

Nadoknadu zarade za vreme privremene sprečenosti za rad isplaćuje poslodavac za prvih 30 dana bolovanja i ona iznosi 65 odsto od prosečne zarade koju je radnik zaradio u poslednja tri meseca.

Dva meseca posle početka pandemije država je dala preporuku da poslodavac ako je u mogućnosti isplati punu nadoknadu zaposlenom radniku koji je bolestan od koronavirusa ili je zbog toga u izolaciji.

Orbović je rekao da je to malo ko učinio u realnom sektoru jer poslodavci nemaju novca, pa sindikat traži da razliku od 35 odsto obezbedi država iz budžeta.

“Predložili smo da se ta razlika između zaposlenih u javnom i privatnom sektoru izbriše jer se zaposlenima u javnom sektoru već isplaćuje nadoknada od 100 odsto za vreme bolovanja iz budžeta”, rekao je Orbović.

Istakao je da je problem što je Vlada Srbije dala preporuku realnom sektoru koja nije obavezujuća, a da u njemu nema potpisanih granskih kolektivnih ugovora koji bi to regulisali.

“U javnom sektoru su izmenjeni kolektivni ugovori i zaposleni dobijaju nadoknadu od 100 odsto za vreme bolovanja ili izolacije”, rekao je Orbović.

Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković kaže da i po Ustavu nije dozvoljena diskriminacija zaposlenih.

“Nije pravično da zaposleni u realnom sektoru koji pune budžet ne mogu iz te državne kase da dobiju razliku od 35 odsto do pune nadoknade zarade za vreme bolovanja, a onaj ko ‘sedi’ u ministarstvu ili drugom mestu može”, rekao je Atanacković.

Prema rečima potpredsednika Građevinske komore Srbije Gorana Rodića ni jedna građevinska firma u Srbiji nije za vreme bolovanja ili izolacije isplatila naknadu od 100 odsto radnicima, bolesnim zbog infekcije koronavirusom, kao što je isplatila država zaposlenima u javnom sektoru.

On je za Betu rekao da je to razlog više zašto dobri majstori beže iz Srbije, a angažuju se iz Turske, Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Rodić je rekao da država ni na koji način nije pomogla realni sektor “od koga živi”, pa sada nije prihvatila da nadoknadi ni razliku do pune naknade, a majstori za građevinske radove iz Srbije rade u Nemačkoj za 3.000 evra za osam sati rada, a sve preko tog vremena posebno je plaćeno, dok u Srbiji ne zarade ni trećinu tog iznosa.

Dodao je da država uz to putarima duguje oko 300 miliona evra.

Predsednik Sindikata putara Srbije Duško Bošković rekao je da “nije normalno” da zaposleni u državnom sektoru imaju naknadu za vreme bolovanja od 100 odsto, a u privredi 65 odsto.

“Bilo je slučajeva da zaraženi radnici kriju da imaju temperaturu jer će biti poslati na bolovanje ili izolaciju, a kada, na primer, od 50.000 dobiju nešto više od 30.000 ne mogu da izdržavaju porodicu”, rekao je Bošković.

Izvor: Beta