sreda, 10. jan 2024.
Home Biznis Poslovne vesti Vrednost kriptovalute veća od svetske platne mreže

Vrednost kriptovalute veća od svetske platne mreže

0
Vrednost kriptovalute veća od svetske platne mreže
Foto: MIT Technology Review
Vrednost kriptovalute bitkoin veća je od dve najveće svetske kartičarske platne mreže, Vize (Visa) i Masterkarda (Mastercard), čija zajednička tržišna kapitalizacija iznosi 871 milijardu dolara.

Prema poslednjim podacima sa tržišta kriptovaluta, bitkoin trenutno kapitalizuje nešto više od 1,0 bilion dolara. Digitalna kovanica je od nule stigla do tržišne vrednosti od 1.000 milijardi dolara 3,6 puta brže od Majkrosofta, prenosi Raša tudej.

Najstarija svetska digitalna valuta je takođe prošle nedelje, kada je dostigla rekordnu cenu od 61.700 dolara, bila vrednija od tri najveće svetske banke zajedno. Tada se njena tržišna kapitalizacija približila nivou od oko 1,15 biliona dolara, dok je vrednost “JPMorgana”, Benk ov Amerika i Industrijske i komercijalne banke Kine (ICBC) zajedno iznosila 1,08 biliona dolara.

Izvori iz Ekoinometriksa za analitiku kripto tržišta kažu da je 13. marta vrednost bitkoina procentualno bila jednaka kao 45 posto sredstava investitora uloženih u zlato i da je odgovarala udelu od 10 odsto fizičkog tržišta zlata u celini, objavio je portal Kointelegraf.

Da bi stvarno pomračio sjaj zlata, bitkoin bi trebalo da se trguje po ceni od 590.000 dolara, dodaju navedeni izvori.

U utorak popodne, bitkoin se trgovao po ceni od 54.865 dolara za jedan novčić.

Izvor: Novosti