sreda, 10. apr 2024.
Home Biznis Poslovne vesti Vranje dobija Centar izvrsnosti

Vranje dobija Centar izvrsnosti

0
Vranje dobija Centar izvrsnosti
Foto: Otvorena Vrata Pravosuđa

Vranje će biti jedan od gradova Srbije u kojima će biti izgrađen Centar izvrsnosti. Na više od 8.000 m2 prostiraće se učionice sa kabinetima, laboratorije, ali i spa centar, restoran, kafić i smeštaj sa kapacitetom do 150 ležajeva, a predviđeno je da zgrada ima zeleni krov, kao i da bude energetski efikasna. Iz gradske uprave očekuju da do kraja godine bude završena tehnička dokumentacija, piše poslovni portal eKapija.

“U Vranju će biti izgrađen Centar izvrsnosti za prirodne nauke, sa naglaskom na hemiju, matematiku, fiziku i astronomiju. Projektovan je po uzoru na Centar izvrsnosti u Tršiću, koji je namenjen za društvene nauke. Reč je o državnom projektu, a investitor je Ministarstvo prosvete”, kaže za eKapiju Jelena Marković, glavni urbanista grada Vranja, i dodaje da je vrednost budućeg centra i u lokaciji koja je posebno atraktivna.

“Reč je o izletištu Ćoška, uzvišenju sa koga se pruža pogled na ceo grad. Tu je nekad bilo omladinsko igralište, a naša namera je bila da taj deo grada ponovo bude u funkciji mladih”, dodaje Markovićeva.

Javno preduzeće Urbanizam i izgradnja Grada Vranja izradilo je urbanistički projekat za Centar izvrsnosti, a površina obuhvaćena projektom iznosi 10.005 m2. Na delu zemljišta nalazi se nezavršen objekat spratnosti P+1, dva pomoćna prizemna objekta, sportski teren i betonske staze.

Planirani Centar izvrsnosti imaće bruto površinu od 8.208 m2 i biće spratnosti P+4. Projektom je predviđena i gradnja 28 parking mesta, kao i 38,2% zelenih površina na zemljištu.

Centar izvrsnosti imaće 10 funkcionalnih zona: edukativnu zonu, administrativni deo, konferencijsku, smeštajnu i restoransku zonu, tehničko-ekonomski deo, sportsko-rekreativnu i zabavno-rekreativnu zonu, parking prostor i zelenilo.

Aktivnosti centra biće najvećim delom usmerene na učenike i studente, kao i na obuku nastavnika.

“Projektom je obezbeđen dovoljan broj kabineta, učionica, sala, smeštajnih jedinica itd. za potrebe organizovanja velikog broja različitih programa u obliku kurseva, seminara, naučnih kampova, radionica, najčešće u trajanju od više dana u toku cele kalendarske godine”, navodi se u projektu.

Krovna konstrukcija projektovana je po sistemu zelenih krovova.

Naslov: Redakcija

Izvor: Blic