Vojvodina – oblast sa visoko tehnološkim kompanijama

0
59
Vojvodina - oblast sa visoko tehnološkim kompanijama
Foto: ITkonekt

Postaje li Vojvodina zona visokih tehnologija i region velikih zarada? Nekoliko značajnih investicija već nam daje za pravo da na ovo pitanje odgovorimo pozitivno, a ukoliko tome dodamo najave projekata za koje su razgovori već daleko odmakli, nesporno je da Vojvodina postaje oblast visoko tehnoloških kompanija.

Izvoz kompjuterskih usluga iz Srbije u 2020. dostigao je 1,37 milijardi evra. U kontekstu globalne pandemije, reč je o fantastičnom rezultatu i godišnjem rastu od 30 odsto. I to su podaci koji govore u prilogu rasta tehnoloških kompanija u Srbiji, ali i novih radnih mesta u toj oblasti koja sa sobom nosi i mnogo veće zarade od proseka.

Prema zvaničnim podacima, prosečna neto plata u visokotehnološkoj industriji u Srbiji je 119.000 dinara, skoro duplo više od prosečne zarade u zemlji.

Kontinental otvorio poslednju “reč tehnike”

U nedelju je u Novom Sadu otvorena fabrika za proizvodnju automobilske elektronike, nemačke kompanije ”Kontinental Automotiv Srbija”. Dve godine ranije ista kompanija je otvorila u Novom Sadu svoj Centar za istraživanje i razvoj. Kako je tada ocenjeno, reč je o “skoku unapred” za srpsku ekonomiju, a imajući u vidu da se radi o “višoj ligi investicija i investitora” te da radnici u toj firmi primaju, kako je obelodanjeno plate od 850 do 2.500 evra.

Pored fabrike u Novom Sadu, kompanija planira izgradnju još jedne u radnoj zoni Kać gde su kupili parcele u ukupnoj površini 31 hektar. U pitanju su dve investicije ukupne vrednosti 140 miliona evra u kojoj će za početak biti otvoreno novih 500 radnih mesta.

– Ovo je prvi korak donošenja nove ere u Novi Sad – donošenje visoke tehnologije u Srbiju, rekao je direktor “Kontinentala” Lućijano Marćedijano i nadovezao se na otvaranju predsednik Vučić:

-Prvi put ćemo od oktobra krenuti sa dualnim obazovanjem ovde u Novom Sadu, a prvi Institut za veštačku inteligenciju u Srbiji biće otvoren u aprilu baš ovde u Novom Sadu što govori koliko je Srbija spremna za visoku tehnologiju, istakao je Vučić.

Institut za veštačku inteligenciju

Akcionim planom Strategije za razvoj veštačke inteligencije za period 2020-2022. godine predviđeno je u Vojvodini osnivanje Instituta za veštačku inteligenciju. Institut bi bio osnovan i primarno finansiran iz republičkog budžeta, ali i dodatno podržan od strane privrede i međunarodnih organizacija.

Cilj Strategije za razvoj veštačke inteligencije za period 2020-2025. godine je razvoj korišćenja veštačke inteligencije u funkciji ekonomskog rasta, zapošljavanja i poboljšanja kvaliteta života.

Predviđeno je da do 2025. Institut ima 50 zaposlenih istraživača, 10 pokrenutih multidisciplinarnih projekata i 10 projektata u zajedničkoj saradnji sa privredom.

Donošenjem i sprovođenjem ove strategije Republika Srbija se pozicionirala kao lider regiona za razvoj veštačke inteligencije, jer je za sad jedina država koja je objavila strateški plan u ovoj oblasti.

Nidek donosi 2 milijarde evra

Nedavno je potpisan Memorandum o ulaganju sa japanskim proizvođačem električnih motora NIDEK-om. Dolazak ovog giganta u Novi Sad najavljivan je kao “revolucija u reindustrijalizaciji”, a kompanija bi, prema ranijim najavama, trebalo da uloži oko 1,9 milijardi dolara u izgradnju fabrike.

O ovoj investiciji su pisali i japanski mediji, te je početkom novembra, tokijski poslovni dnevnik Nikei, naveo da će ta kompanija uložiti 200 milijardi jena (1,9 milijardi dolara) u izgradnju fabrike motora za električna vozila.

Prema ranijim najavama, pogon u Srbiji navodno bi postao jedan od najvećih proizvodnih centara japanske kompanije u Evropi, koji bi dostigao godišnju proizvodnju između 200.000 i 300.000 jedinica do 2023. godine.

U Pančevu plata i do 1.700 evra

Nemačka kompanija Brose je pre godinu dana započela izgradnju svoje fabrike u Pančevu. Kompanija “Brose” bavi se proizvodnjom električnih motora za automobile, upravljača, pumpi za ulje i motora ventilatora za hlađenje. Investicija je vredna 180 miliona evra.

Na postavljanju kamena temeljca najavljeno je da će prosečna plata za zaposlene u ovom industrijskom gigantu biti visoka i do 1.700 evra.

Kompanija je raspisala je konkurs za više desetina radnih mesta, a do leta 2021. godina, kada bi trebalo da počne sa radom, u ovom industrijskom gigantu, radiće 1.100 ljudi.

Među oglasima za posao, na njihovom zvaničnom portalu, navode se pozicije za elektroinženjere, radna mesta u prodaji, proizvodnji i kupovini. Mesta ima za programere softvera i hardvera, menadžere projekata, ispitne tehničare…

Naučni centar i razvojni kampus

Novosadska IT kompanija, članica američe kompanije Epic Games, vodeće kompanije iz oblasti multimedijalne interaktivne zabave, je prošle godine kupila plac u samom centru Novog Sada gde planira da izgradi naučni centar i razvojni kampus. Ova investicija predstavlja sledeći korak investiranja američke kompanije u IT zajednicu regiona.

Za tri do četiri godine, na ovoj lokaciji okupljaće se stručnjaci iz oblasti umetnosti i računarskih nauka kako bi razvijali najnaprednija tehnološka rešenja za ceo svet.

Premijerka Ana Brnabić je tom prilikom istakla da je to najbolji pokazatelj potencijala Srbije u inovacijama i novim tehnologijama, i da će izgradnja kampusa imati dalekosežne pozitivne efekte na celu zemlju u budućnosti.

– Danas smo na pragu toga da kroz ovu investiciju, odnosno budući IT centar, dobijemo jasne obrise industrije 21. veka koji karakterišu nove tehnologije, koje se i urbanistički i ambijentalno, uklapaju u ovaj deo grada. Na nama koji smo donosioci odluka je da pružimo najbolje uslove i omogućimo realizaciju projekata koji garantuju sigurnu budućnost naših građana, a to radimo kako bismo našu omladinu zadržali u Srbiji, kazao je tom prilikom Miloš Vučević gradonačelnik Novog Sada.

Otvoren i Naučno-tehnološki park

Foto: Netokracija

Početkom 2020. godine otvoren je Naučno-tehnološki park u Novom Sadu. Ovaj zajednički projekat Vlade Republike Srbije i Pokrajinske vlade, vredan je 26 miliona evra.

Objekat je izgrađen na 30.000 kvadratnih metara. Na 10.000 kvadrata su smeštene laboratorije i učionice Fakulteta tehničkih nauka, dok je ostatak prostora na raspolaganju inovacionim startap kompanijama i mikropreduzećima.

Njegova izgradnja višestruko je značajna, pre svega u domenu povezivanja nauke i privrede, u oblasti informacionih tehnologija i startap projekata.

Naučno-industrijski park u Borči

Pre nešto više od godinu dana, ministar finansija Siniša Mali potpisao je partnerski ugovor sa kineskom kompanijom CRBC (China road and bridge corporation), o izgradnji naučno-industrijskog parka u Borči.

Park će se prostirati na 320 hektara površine i i gradiće se odmah pored mosta Mihajlo Pupin. Ukupna investicija bi trebala da iznosi 247 miliona evra. To za Srbiju znači novih 15.000 radnih mesta.

-To će biti najveći kineski industrijski park u Evropi. Visoka tehnologija, komercijalni sadržaji, fabrike…Nastavljamo da se bavimo našim poslom, da se borimo za uspešniju Srbiju”, kazao je Mali.

Naslov: Redakcija

Izvor: Blic