Vlada Srbije donela je uredbu o podsticajima filmskoj industriji

0
36
Vlada Srbije donela je uredbu o podsticajima filmskoj industriji
Foto: 2bii.net
VLADA Srbije donela je uredbu o podsticajima filmskoj industriji. Na inicijativu Grupacije kinematografije Privredne komore Srbije usvojena je Uredba o podsticajima investitorima da u Srbiji proizvode audiovizuelna dela.

Ovakva odluka nadležnih doneće veći priliv stranih ulaganja u ovoj oblasti, nove filmove, serije i druge kinematografske projekte koji će se snimati kod nas, ali i stvoriti uslove za jačanje i bolje pozicioniranje domaće produkcije, saglasni su predstavnici struke.

– U Srbiji se snima više nego ikada i nema filmskog radnika koji je bez posla – rekao je Igor. Za razliku od vremena pre uvođenja podsticaja, kada nije bilo izdvajanja države za kinematografiju, danas se nalazimo rame uz rame sa zemljama regiona – rekao je Igor Turčinović, filmski producent, član Grupacije kinematografije pri Udruženju za kreativnu industriju PKS.

-Nadam se da ćemo nastaviti u smeru koji se pokazao dobrim i da će država i dalje imati sluha za našu struku koja sada doživljava procvat.

Ko može da konkuriše

PRAVO na dodelu podsticajnih sredstava može se ostvariti za proizvodnju dugometražnog igranog filma, TV filma i dugometražnog dokumentarnog filma koji traju najmanje 70 minuta i animiranog filma namenjenog prikazivanju, koji traje najmanje pet minuta, zatim za TV seriju od najmanje tri epizode, pod uslovom da epizoda traje minimum 40 minuta. Za sredstva se može konkurisati i sa animiranom serijom od najmanje deset epizoda koje ukupno traju najmanje 40 minuta i dokumentarnog TV programa u trajanju od minimum 40 minuta.

Ocena je da su novi podsticaji od krucijalnog značaja i za opstanak 18 preduzeća koja u Srbiji snimaju reklame, jer će moći da nastave da pružaju usluge klijentima po nepromenjenim uslovima i da zadrže zaposlene. Podsticajna sredstva će se dodeljivati na osnovu stalno otvorenog javnog poziva koji raspisuje Ministarstvo kulture i informisanja.

Uredbom je predviđeno da se podsticajna sredstva za snimanje dugometražnog igranog, dokumentarnog, animiranog, namenskog, televizijskog filma ili serije dodeljuju u iznosu od 25 odsto kvalifikovanih troškova.
Kada je u pitanju audiovizuelno delo za čiju je proizvodnju u budžetu produkcije namenjeno više od pet miliona evra, sredstva će se dodeljivati u iznosu od 30 odsto troškova.

Uredbom je uređen minimalni budžet za namenski film i za pojedinačnu epizodu u okviru TV serije, koji sada iznosi 150.000 evra, umesto dosadašnjih 300.000 evra. Predviđeno je i da animirana serija od deset epizoda ima ukupno trajanje od najmanje 40 minuta, umesto dosadašnjih 50.

Naslov: Redakcija

Izvor: Novosti