ponedeljak, 8. apr 2024.
Home Biznis Poslovne vesti Veća šansa da Kragujevac dobije novi model automobila

Veća šansa da Kragujevac dobije novi model automobila

0
Veća šansa da Kragujevac dobije novi model automobila
Foto: Uprava za slobodne zone

Novoformirani „Stelantis” najavljuje da će se do kraja godine broj modela električnih automobila sa 29 povećati na 39.

Istovremeno dok Karlos Tavares, glavni izvršni direktor kompanije „Stelantis”, najavljuje da će ova novoosnovana zajednička kompanija „Fijat–Krajslera” i „Pežoa” posebnu pažnju posvetiti razvoju električnih automobila i da će se do kraja godine broj modela na električni pogon povećati sa sadašnjih 29 na 39, radnici kragujevačke fabrike automobila odlaze na plaćeno odsustvo. Oni su juče prestali sa radom i neće se vraćati na posao do februara, ali to nije ni u kakvoj vezi sa štrajkom u „Fijat plastici”, koja proizvodi branike, već sa „Fijatovim” planom proizvodnje, kaže za „Politiku” Saša Đorđević, predsednik sindikata.

– Za sada „Fijat plastika” svojim štrajkom nije zaustavila proizvodnju u „Fijatu”. Šta će biti u narednom period niko ne može znati – odgovara Đorđević na naše pitanje da li je zbog nedostatka branika prethodnih dana bila prekinuta proizvodnja automobila „500L”.

Foto: Auto Republika

Naš sagovornik kaže da na jučerašnjem predstavljanju novog brenda „stelantis”, koje su i oni pratili iz Šumadije, nisu očekivali da će decidno biti izneti planovi za Kragujevac.

– Obe kompanije „Fijat” i „Pežo” imaju više od 400.000 radnika. Mi se nadamo da će ovako velika kompanija sa ogromnim tržištem imati veću proizvodnju i nadamo se da ćemo biti deo te priče.  Mislim da će se ovo ujedinjenje dobro odraziti  na našu fabriku u Kragujevcu. Zajednička kompanija ima planove da novi modeli automobila budu hibridni. U Evropi se do 2025. gase dizel motori, a posle toga će ići i gašenje benzinaca, tako da će se postepeno prelaziti na proizvodnju modela na električni pogon – kaže Đorđević.

On ističe da je pre nekoliko meseci i zvanično pomenut „Fijat Srbija”. Pjetro Gorlie, izvršni direktor grupacije „Fijat Krajsler” je prošle jeseni poslao pismo zaposlenima u kojem im saopštava da posle Italije ( u kojoj su počeli da proizvode električni model „fijat nju 500”), dolazi na red razvoj fabrika u Poljskoj, potom u Srbiji i Turskoj.

– Mene iskreno raduje taj segment priče, zato što sve to nije na dugačkom štapu i što se pretpostavlja da će biti uskoro. „Fijat” u Poljskoj trenutno ulaže dve milijarde evra i posle na red dolazimo mi – kaže Đorđević.

Izvršni direktor kompanije „Stelantis” Karlos Tavares je na jučerašnjem predstavljanju zajedničke kompanije „Fijata” i „Pežoa” rekao da je njihovim spajanjem napravljen jedan od najvećih proizvođača koji će povećati prisustvo na tržištu. Podsetio je da su grupacije postigle sporazum o spajanju u decembru 2019, a da je formalno-pravno spajanje okončano 16. januara 2021.

Nova kompanija započela je trgovanje 18. januara na berzama Evronekst (Pariz) i Borsa Italijana (Milano), a juče na Njujorškoj berzi.

Zajednička kompanija „Fijata” i „Pežoa”, sa projektovanom proizvodnjom od oko 8,7 miliona vozila godišnje, postaće, po obimu proizvodnje, četvrti proizvođač automobila na svetu – iza „Folksvagena”, „Tojote” i grupacije „Reno–Nisan–Micubiši”, a ispred „Dženeral motorsa”, „Forda” i drugih svetskih automobilskih megakompanija.

Kompanija „Stelantis” će obuhvatiti brendove „abart”, „alfa romeo”, „fijat”, „fijat profešnal”, „krajsler”, „džip”, „lančia”, „rem”, „maserati”, „pežo”, „sitroen”, „opel” i druge.

Izvor: Politika