nedelja, 7. apr 2024.
Home Biznis Poslovne vesti Utvrđen predlog o obnovi nasleđa i podsticanju razvoja Sremskih Karlovaca

Utvrđen predlog o obnovi nasleđa i podsticanju razvoja Sremskih Karlovaca

0
Utvrđen predlog o obnovi nasleđa i podsticanju razvoja Sremskih Karlovaca
Izvor: zpu.rs

Skupština Vojvodine utvrdila je danas predlog da Skupština Autonomne Pokrajine Vojvodine bude predlagač zakona o obnovi kulturno-istorijskog nasleđa i podsticanju razvoja Sremskih Karlovaca, sa tekstom za predlog zakona. 

Poslanici su posle rasprave o značaju i izgledu znaka “Najbolje iz Vojvodine” glasanjem utvrdili Predlog pokrajinske skupštinske odluke o ustanovljavanju tog znaka, a takođe je izglasana i odluka predlogu pokrajinske skupštinske odluke o izradi izmena i dopuna prostornog plana područja posebne namene mreže koridora saobraćajne infrastrukture na osnovnom pravcu državnog puta i reda broj 24 Subotica-Zrenjanin-Kovin.

Usvojen je i izveštaj o javnoj svojini, godišnji izveštaji pokrajinskog zaštitnika građana – ombudsmana za 2019. i 2020. godinu i izveštaj o poslovanju pokrajinskog Zavoda za ravnopravnost polova za 2019. i 2020. godinu.

Usvojena je i odluka o imenovanju članova Saveta Univerziteta u Novom Sadu. Promenjeni su članovi saveta na Pravnom fakultetu, Fakultetu tehničkih nauka, Tehnološkom, Poljoprivrednom, Ekonomskom, Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja, Prirodno-matematičkom fakultetu, Učiteljskom fakultetu, Tehničkom fakultetu “Mihajlo Pupin” u Zrenjaninu, Akademiji umetnosti, Građevinskom fakultetu u Subotici, Filozofskom fakultetu i Pedagoškom fakultetu u Somboru.

Kvalitetniji okvir za obnovu i razvoj Sremskih Karlovaca

Glasanjem o prvoj tački dnevnog reda usvojen je predlog da Skupština Autonomne Pokrajine Vojvodine bude predlagač zakona o obnovi kulturno-istorijskog nasleđa i podsticanju razvoja Sremskih Karlovaca, sa tekstom za predlog zakona, kao i da predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović bude predstavnik predlagača u Narodnoj Skupštini Republike Srbije.RTV (Jaroslav Pap)

Kao najvažniju tačku predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor izdvojio je prvu na dnevnom redu koja se odnosi na to da pokrajinska Skupština bude predlagač Zakona o obnovi kulturno-istorijskog nasleđa i podsticanju razvoja Sremskih Karlovaca.

“Što se tiče samog upravljanja procesom, tu se ništa bitno ne menja i na dalje će program očuvanja definisati republička Vlada. Predložićemo da ispred pokrajinske Skupštine sam predlog brani predsednik pokrajinske Vlade. Mislim da će ovaj projekat imati veoma široku podršku u Skupštini”, naveo je Pastor.

Kako je ranije ranije rekao predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, zakon je donesen pre 30 godina i zato je neophodno doneti novi, pre svega da bi se omogćilo investiranje sa više nivoa vlasti od republike, pokrajinе, do lokalnih samouprava, ali korišćenje fondova Evropske Unije.

Posle uvodnog izlaganja, Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, poslanike je pozvala da glasaju za predlog.

Kako je u svom izlaganju rekla pokrajinska sekretarka Milošević, novim tekstom zakon treba da se obezbedi kvalitetniji okvir za obnovu i razvoj Sremskih Karlovaca.

Uzimajući reč u raspravi, više poslanika, pripadnika poslaničke grupe “Aleksandar Vučić – za našu decu”, najavilo je bezrezervnu podršku predlogu.

Poslanik Đurađ Jakšić iz Srpske radikalne stranke је, uprkos izvesnim rezervama koje se tiču, kako je rekao, dosadašnjeg načina raspolaganja sredstvima u brizi za razvoj Sremskih Karlovaca, takođe najavio podršku predlogu.

To je i jedina tačka za koju je Srpska radikalna stranka glasala na današnjoj sednici.

“Da podržimo ovu odluku motiviše nas činjenica da Sremski Karlovci zauzimaju posebno mesto u srpskoj istoriji. Oni su centar duhovnosti, pismenosti i kulture srpskog naroda i zbog toga smo mišljenja da im je potrebno maksimalno pomoći sa svih državnih nivoa”, napomenuo je ispred SRS Đurađ Jakšić.

Iz LSV-a postavili su pitanje pre same sednice zbog čega se, kada je u pitanju prva tačka, govori isključivo o ulaganju u Sremske Karlovce.

“Da li je to mogla da bude tvrđava u Baču, šta je sa Petrovaradinskom tvrđavom, da li je to moglo da bude nešto u Somboru…”, naveo je Aleksandar Odžić iz LSV-a.

U okviru rasprave o tekstu predloga prvi je govorio predsednik Pokrajinske skupštine Ištvan Pastor koji je ocenio da je predlog u potpunosti u skladu sa Ustavom Republike Srbije. On je najavio da će poslanička grupa SVM podržati predlog, kako je rekao, bez trunke rezerve.

Svi govornici su se složili o tome da su Sremski Karlovci kulturni centar od izuzetnog značaja za srpski narod, ali i ze pripadnike svih ostalih nacionalnih zajednica koje žive na ovom prostoru.RTV (Jaroslav Pap).

Izvor: Vebsajt Radio Televizije Vojvodine, 22. 04. 2021.

Naslov: Redakcija