Uticaj pooštravanja mera na privredu

0
14
Uticaj pooštravanja mera na privredu
Foto: PTV Blog - PTV Group

Dodatno zatvaranje privrede otežaće njeno poslovanje, ugroziti likvidnost firmi, time i radna mesta, ali očekujemo da će privreda uspeti da prevaziđe probleme za šta će biti potrebna dodatna pomoć države, kaže povodom novih mera kriznog štaba pomoćnik direktora za strateške analize Privredne komore Srbije Bojan Stanić.

Ta dodatna pomoć će, prema njegovim rečima, morati da se usmeri ka najugroženijim delatnostima, posebno onim koje su sada ograničene novim merama zatvaranja.

Stanić ističe da je u celoj priči oko epidemije i ekonomije neophodno sačuvati populaciju, jer podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je negativni prirodni priraštaj ovog januara značajno pogoršan u odnosu na januar 2020. godine.

“Zato mora da se omogući da se ova kriza prebrodi sa što manje ljudskih žrtava. Neophodno nam je strpljenje i dodatna podrška države privredi”, kaže on.

Kao pozitivno navodi to što imamo treći paket pomoći koji je selektivniji i usmeren na najugroženije sektore ali i da se novim zatvaranjem stvara dodatni nedostatak sredstava za prebrođavanje krize i očuvanje ekonomskog potencijala.

Na pitanje, koliko je četvrti paket pomoći realan, on kaže da je ovde rešenje na strani fiskalne politike.

To, kako navodi, znači veća davanja države i dodatno zaduživanje, ali dobro je, dodaje, što su troškovi zaduživanja na globalnom nivou i dalje niski i što to ne predstavlja veliko dodatno opterećenje za državu.

Dodaje da je u takvim uslovima državi lakše da pozajmi za finansiranje gubitaka privrede, dakle da daje, da bi kasnije dobila mnogo više kroz poreze i očekivani privredni rast.

Izvor: Kurir