Usvojen Zakon o klimatskim promenama

0
52
Usvojen Zakon o klimatskim promenama
Foto: Balkan Green Energy News

Skupština Srbija usvojila je Zakon o klimatskim promenama, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.


Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović rekla je da je to prvi korak u borbi protiv klimatskih promena.


– Ono što su poslanici kroz podršku ovom zakonu pokazali, jeste da prepoznaju koliko je važno da se suočimo sa izazovima koji nam donose klimatske promene koje svi osećamo. Klimatske promene su globalni problem koji nas sve ujedinjuje, i zato usvajanjem ovog krovnog akta, Republika Srbija nastavlja da daje svoj doprinos globalnoj borbi i ujedno potvrđuje odgovornost prema našim građanima – rekla je Vujović.


Ministarka je istakla da je Srbija među prvim zemljama Zapadnog Balkana usvojila ovakav zakon.


Ona je podsetila na to da je Zakon o klimatskim promenama osnov za uspostavljanje sistema za ograničenje emisija gasova sa efektom staklene bašte, što će se pozitivno odraziti na zdravlje građana i privredni razvoj.


Vujović je navela da će među pozitivnim efektima zakona biti veća otpornost društva na neželjene efekte klimatskih promena, a posebno sektora poput zdravstva, vodoprivrede, šumarstva i poljoprivrede.


Navodeći benefite, ministarka je navela i plansko prilagođavanje relevantnih sektora na klimatske promene, uspostavljanje mehanizama za izveštavanje prema međunarodnoj zajednici, odnosno Okvirnoj konvenciji UN o promeni klime i njenog Sporazuma iz Pariza.

Izvor: eKapija