Uspeh u vakcinaciji i pozitivni uticaj na ekonomiju

0
17
Uspeh u vakcinaciji i pozitivni uticaj na ekonomiju
Foto: National Geographic Srbija
“BLUMBERG”, jedan od najuticajnijih medija na svetu kada je u pitanju izveštavanje o ekonomskim temama, objavio je danas da je program vakcinacije pomogao da Srbija prođe kroz pandemiju bez većih ekonomskih problema.

Otkako su stigle prve doze vakcina iz Kine i Rusije, Srbija je postigla najviši nivo vakcinacije po glavi stanovnika, veći čak od Ujedinjenog Kraljevstva i Malte. 

Foto: Bloomberg Economics

Uz to, paket pomoći države od 3 milijarde dolara namenjen privredi i domaćinstvima, predstavlja odličan stimulans da se kroz pandemijsku ekonomsku krizu prođe što bezbolnije, prenosi “Blumberg”.

Nakon što su smanjeni troškovi zaduživanja i povećana potrošnja države, Srbija nije imala puno ekonomskih turbulencija tokom prošle godine. Analitičari predviđaju da uz rast od 6 odsto koji je predviđen za ovu godinu, i inflaciju ispod 2 odsto, ne očekuju se nikakvi poremećaje tokom 2021. godine.

Eksperti “Blumberga” takođe predviđaju da će naredna pomoć države obezbediti punu ekonomsku stabilnost i našu zemlju vratiti na nivo rasta iz drugog kvartala pre pandemije.

Ono što eksperte u ovom trenutku pomalo brine jeste stabilnost nacionalne valute i držanje niskog nivoa vrednosti u odnosu na evro, što bi moglo da uspori ubrzan rast srpske ekonomije.

Naslov: Redakcija

Izvor: Novosti