nedelja, 7. apr 2024.
Home Pravo Pravne vesti Unaprediti zakonsku regulativu o pristupu informacijama od javnog značaja

Unaprediti zakonsku regulativu o pristupu informacijama od javnog značaja

0
Unaprediti zakonsku regulativu o pristupu informacijama od javnog značaja

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije i Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti dogovorili su saradnju institucija na čijem su čelu na izradi Nacrta teksta izmena i dopuna Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Na radnom iskazana je spremnost da se proces izrade nacrta izmena i dopuna zakona ubrza, te će Radna grupa koja će se time baviti, biti formirana odmah nakon novogodišnjih praznika i započeti rad u prvoj polovini sledeće godine.

Novina je to što će ova radna grupa u svom sastavu imati i predstavnika institucije Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, što do sada nije bio slučaj.

Na sastanku je iskazana obostrana spremnost da se ispuni ambiciozan plan i da se izmene i dopune zakona donesu u prvom kvartalu 2021. godine, kada je u planu i usvajanje izmena zakona o zaštitniku građana.

Ministarka je započela početkom ovog meseca konsultacije o izmenama zakona o zaštitniku građana i o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja sa ciljem unapređenja regulative u ovim oblastima, navodi se u saopštenju Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Izvor: Sajt Vlade Republike Srbije (www.srbija.gov.rs).