Uhapšen Veljko Belivuk, poznatiji kao Velja Nevolja

0
822
Uhapšen Veljko Belivuk
Foto: Kurir

Veljko Belivuk, poznatiji kao Velja Nevolja, uhapšen je danas oko 12 sati na Aerodromu „Nikola Tesla” u Beogradu, prenose beogradski mediji.

Kako se navodi, ispred aerodroma se nalazi nekoliko policijskih vozila. U ovom trenutku kod spomenika Nikoli Tesli nalazi se nekoliko policijskih vozila. Sa Belivukom uhapšen je i Marko Miljković Mare, kao i svi koji su došli da ih sačekaju na aerodromu, prenosi Tv Prva.

Podsetimo, crnogorski mediji danas su objavili da je 22. januara sprečena likvidacija Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u Crnoj Gori. Miljković i Belivuk su, navodno, u Crnoj Gori bili gosti Radoja Zvicera, vođe Kavačkog klana. Plan je bio da u njih pucaju dok stoje u redu za čekiranje karata u zgradi Aerodroma u Tivtu.

Nezvanične informacije iz policije ukazuju da je Belivuk vođa nove kriminalne grupe, kojoj se pripisuju mnogobrojna krivična dela, kao i povezanost sa „kavačkim klanom”. Koliko je poznato, ove sumnje još nisu dovele do krivičnog postupka.

Pažnju javnosti, Belivuk je prvi put privukao 2016. godine kada je sa Darkom Ristićem napao direktora FK Partizan Miloša Vazuru i pripadnike njegovog obezbeđenja. U krivičnoj prijavi koju je policija podnela protiv Belivuka, navodilo se da su okrivljeni najpre verbalno napali Vazuru dok je dolazio na posao, da bi zatim usledila tuča. Vazura je uspeo da pobegne. Napadači su brutalno pretukli člana obezbeđenja i vozača.

Osumnjičeni su identifikovani preko video-snimaka sa kamera stadiona koji su u javnost pušteni nedugo posle napada.

Na saslušanju u Prvom osnovnom tužilaštvu, Belivuk je priznao da je učestvovao u incidentu. Sa tužilaštvom je sklopio sporazum o priznanju krivičnog dela i osuđen je na godinu dana kućnog zatvora.

Na optuženičku klupu jedan od vođa navijača Partizana seo je i zbog optužbi da je pomagao u ubistvu Vlastimira Miloševića u januaru 2017. godine. Iako je najpre bio označen kao direktni izvršilac ubistva, Belivuk je optužen da je pomogao nepoznatom počiniocu tako što je ukrao tablice sa jednog automobila i stavio ih na onaj koji je korišćen tokom ubistva. Posle dokaznog postupka, oslobođen je odgovornosti.

U trenutku ubistva Miloševića, Belivuk je trebalo da bude u kućnom zatvoru na koji je osuđen zbog prebijanja pripadnika obezbeđenja direktora FK Partizan. On je, međutim, bio na slobodi pošto presuda nije stupila na snagu.

Belivuk je više puta osuđivan i to za nasilničko ponašanje i nanošenje teških povreda. Bio je prijatelj i najbliži saradnik Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi koji je ubijen u oktobru 2016. godine. Stanković je, inače, bio osuđen kao vođa grupe koja se bavila trgovinom narkotika, ali kaznu nikada nije odslužio.

Izvor: Politika