ponedeljak, 13. nov 2023.
Home Biznis Poslovne vesti Udeo kineske ekonomije u globalnom IPO fondu 37 odsto

Udeo kineske ekonomije u globalnom IPO fondu 37 odsto

0
Udeo kineske ekonomije u globalnom IPO fondu 37 odsto
Izvor fotografije: fomag.ru

Zahvaljujući činjenici da je Kina uspešno obuzdala epidemiju korona virusa, inicijalne javne ponude (IPO) kineskih kompanija u zemlji i inostranstvu ove godine prikupile su više kapitala nego ikada ranije.

Prema podacima koje je prikupila agencija Blumberg, kompanije iz kontinentalnog dela Kine kotirane na berzama u SAD, Hongkongu i na berzama u matičnom delu zemlje, ove godine su činile 37 odsto ukupne vrednosti globalne ponude akcija, što predstavlja najveći udeo druge najveće svetske ekonomije u globalnom IPO fondu od 2009. godine.

Kineske kompanije poput zdravstvene filijale giganta za e-trgovinu JD.com i platforme za igre NetEase koje su listirane na berzi u Hongkongu, pomogle su kineskim kompanijama da u IPO fondu prikupe rekordnih 129 milijardi dolara u 2020. godini.

Listiranje proizvođača čipova “Semiconductor Manufacturing International” u Šangaju vredno 7,5 milijardi dolara, najveća je inicijalna javna ponuda kineske kompanije ove godine, a ujedno je i najveća inicijalna javna ponuda u kontinentalnom delu Kine u poslednjih deset godina.

Izvor: Blic