U Španiji se zakonski regulisao radni odnos dostavljača

0
42
U Španiji se zakonski regulisao radni odnos dostavljača
Foto: Investitor

Španija je prva država u EU koja je donela zakon prema kojem svi dostavljači koji rade za online platforme moraju biti prepoznati kao radnici i automatski dobiti pripadajuća prava poput doprinosa za socijalno osiguranje. Novi zakon, u čijem su donošenju učestvovali i španski sindikati, pokriva platforme Deliveroo, Glovo, Stuart, Amazon i UberEats.

Ovaj zakon donesen je nekoliko nedelja nakon presude Suda u Barseloni protiv Deliverooa – podsetimo, tom je prilikom presuđeno da Deliveroo mora platiti 1,3 miliona eura doprinosa za socijalno osiguranje za svojih 748 zaposlenika-dostavljača koji su bili lažno samozaposleni. To nije jedini sudski poraz Deliverooa – u poslednjih nekoliko meseci sudovi u Bolonji, Valenciji i Madridu doneli su presude protiv Deliverooa zbog lažno samozaposlenih dostavljača, kao i zbog nepravednog postupanja prema zaposlenicima koji su koristili pravo na bolovanje ili učestvovanje u štrajkovima.

Ćlan Evropske sindikalne konfederacije (ETUC) Ludovic Voet prokomentarisao je novi španjolski zakon: “Zakon o dostavljačima u Španiji početak je kraja lažnog samozapošljavanja širom Evrope. On postavlja standard za nadolazeću akciju na nivou EU – radnik mora biti prepoznat kao radnik. (…) Platforme su ostvarivale ogromnu zaradu lažnim samozapošljavanjem, čime su izigravale radnike, druge kompanije koje igraju prema pravilima, kao i javne službe.”

Dva najveća španska sindikata, Comisiones Obreras (CC.OO) i Unión General de Trabajadores (UGT) zahtevali su da novi zakon o pravima zaposlenih platformi obuhvati sve platformske radnike, a ne samo dostavljače/ice hrane. Međutim, novi zakon obuhvata samo dostavljače/ice i to samo one koji rade za pet navedenih platofrmi, dok će ostale kompanije-platforme prema novom zakonu samo imati obavezu dostavljati predstavnicima radnika informacije o tome kako njihovi algoritmi utiču na radne uslove zaposlenih, odnosno kako se dodjeljuju poslovi i kako se procenjuju performanse dostavljača.

Udruženja koja predstavljaju dostavljače i, očekivano, platforme nisu zadovoljne novim zakonom i tvrde da će on dovesti do urušavanja ionako teško pogođene ugostiteljske industrije u Španiji. Na hiljade dostavljača u raznim gradovima širom Španije su učestvovali posljednjih nedelja protiv donošenja takvog zakona jer neki dostavljači žele zadržati fleksibilnost koju im daje status samozaposlenosti, iako podržavaju potrebu za boljom regulacijom njihovih radnih uslova i plata.

Evropska komisija nedavno je pokrenula konsultacije o pravima zaposlenika platformi i u planu je uspostava zakona koji bi regulisao poslovanje platformi na nivou EU. Novi zakon na evropskom nivou mogao bi uz uvođenje regulacije ispasti naklonjeniji platformama od onog španskog, odnosno dozvoliti da platforme koriste samozaposlene radnike, što bi nadjačalo zakone na nacionalnom nivou.

Iz tog razloga Europska sindikalna konfederacija (ETUC) zahteva od Evropske unije da uspostavi pravni okvir za poslovanje platformi kako bi na evropskom nivou svim platformskim radnicima bilo osigurano pravo na odgovarajuću platu, socijalnu zaštitu (plaćeni godišnji odmori, bolovanja i naknada za nezaposlenost) i kolektivno pregovaranje putem sindikata.

Naslov: Redakcija

Izvor: Bilten