petak, 5. apr 2024.
Home Biznis Poslovne vesti U kojim industrijama u ovom periodu nedostaje zaposlenih?

U kojim industrijama u ovom periodu nedostaje zaposlenih?

0
U kojim industrijama u ovom periodu nedostaje zaposlenih?

U poslednje vreme svedoci smo opšte potražnje za radnom snagom, u raznim sferama, ali se izdvajaju 4 zanimanja za kojima vlada najveća pomama već mesecima.

Dok se kompanije bore da opstanu i prevaziđu krizu koju je izazvala pandemija, radnici više biraju i manje su raspoloženi da pristaju na uslove kakve su imali pre 2020. godine, piše Biznis Telegraf.

Mnogi su tokom karantina shvatili da mogu da rade i neke druge, za njih bolje, i više plaćene poslove, te su odustali od nižih pozicija u domenu logistike, transporta, ugostiteljstva i hotelijerstva, itd.

Ranjivo tržište je dodatno poremetio omikron, kao i energetska kriza. Očekuje se i dalji rast cena usluga brodskog transporta, a inflatorni pritisci se odražavaju i na ostale sfere.

KUVARI

Recimo, zvuči gotovo neverovatno, ali Austrijanci ne uspevaju da pronađu iskusnog kuvara ovih dana, iako nude platu do čak 6.000 evra, u poznatim skijalištima.

Potražnja za ovim profesionalcima će tek da raste, posebno kako se objekti budu nadalje otvarali. Tu se, pre svega, misli na svetske hotele i restorane. Mišlen vodič je od skoro uvrstio i Beograd i Srbiju u svoju selekciju, tako i naša zemlju u tom pogledu ima dobru perspektivu.

Već duže vreme i kod nas kuvari su na ceni, posebno za potrebe rada u internacionalnim hotelima, i svakako je plus ako znate engleski, i još neki strani jezik.

VOZAČI

Traže se masovno, širom Evrope, a posebno u Velikoj Britaniji. Zapravo, problem je nastao u lancima snabdevanja, što je dovelo do zastoja. Kako je potrebno isporučiti robu do prodavnica, globalno, tako se javila pojačana potreba za vozačima koji bi je prevozili.

Međutim, malo je onih koji bi sada seli za kamion, posebno ako je reč o međunarodnim turama. Ali, dobra vest za profesionalne vozače je što se masovno traže i radnici za dostavljanje hrane. Ako radite po učinku, sati koliko želite, zarada može biti veoma dobra.

Ovaj posao nije najzahvalniji, o čemu svedoče brojna iskustava, čak i ljudi iz inostranstva gde je on dosta plaćeniji – ali, ako nemate drugu soluciju trenutno, možete relativno lako naći otvoreno radno mesto u nekom domu za stare ili raditi samostalno.

Ukoliko odlučite da radite “za sebe”, tj. da brinete o starim licima po principu odlaska na kućnu adresu, možete dobro naplatiti svoje usluge. Takođe, intenzivno se traže medicinske sestre i generalno zdravstveni radnici, a prognoza je da će posla za ove stručnjake tek biti u narednom periodu.

PROIZVODNJA

Delatnost koja ne može da propadne, čak i kada ekonomija značajno uspori. Ipak, nova studija pokazuje da bi u SAD, do 2030, moglo biti čak 2,1 milion nepopunjenih radnih mesta u ovoj oblasti. Taj trošak bi mogao koštati privredu oko bilion dolara, samo u toj godini.

. Izvor: Vebsajt Blic biznis, 9. 1. 2021.