petak, 19. jan 2024.
Home Biznis Poslovne vesti U Grockoj italijanske i holandske jagode

U Grockoj italijanske i holandske jagode

0
U Grockoj italijanske i holandske jagode
Foto: Country Living Magazine

Poljoprivredno gazdinstvo Gajić iz Kamendola u okolini Grocke prepoznatljivo je po uzgoju jagoda i proizvodima od ovog voća. Jasmina Gajić kaže da se za uzgoj odlučila bez mnogo razmišljanja i znanja, piše poslovni portal eKapija.

“Kako sam na placu kod roditelja imala sve uslove za uzgoj, a po ranijem iskustvu mojih roditelja o uzgoju jagoda, prelomila sam da započnem proces proizvodnje na sopstveni rizik”, objašnjava Jasmina.

Navodi da je prvobitno ulaganje za sam početak proizvodnje na manjoj površini (18 ari) bilo 1.500 evra. Kako napominje, bez kvalitetnog ulaganja nema ni kvalitetnog proizvoda, uz učenje i interesovanje.

Danas ima 18 ari starog zasada, na kome se nalaze italijanske sorte alba i azija, ali i podmlađen zasad holandskih sorti alba i florens na 15 ari. Proizvodnja se odvija na otvorenom.

“Ove sorte jagoda prepoznatljive su prvenstveno po izgledu, mirisu i ukusu. To je rezultat kvalitetne prehrane, plodne zemlje i prirodnog izvora vode”, navodi Gajićeva.

Dodaje da su najpopularnije sveže, konzumne jagode u sezoni. Ali tokom čitave godine dostupni su proizvodi od istih jagoda u prerađenom obliku – džem, slatko, liker, koji isto tako imaju svoju zastupljenost i prodaju.

“Liker je moj lični proizvod, po sopstvenom receptu sam isprobala i dobila kvaliletan prozvod. Proces proizvodnje traje više nedelja, a suština je u dodatku kvalitetnog alkohola pri izradi”, otkriva Jasmina Gajić.

Ona kaže da je u planu proširenje proizvodnje, odnosno da površina uzgoja bude bar duplo veća, a samim tim i da proširi asortiman proizvoda.

Naslov: Redakcija

Izvor: Blic