utorak, 20. sep 2022.
Home Pravo Pravne vesti Tužba protiv EPS-a zbog ugrožavanja zdravlja građana

Tužba protiv EPS-a zbog ugrožavanja zdravlja građana

0
Tužba protiv EPS-a zbog ugrožavanja zdravlja građana
Foto: Blueprint

Ovo javno preduzeće je višestruko (šest puta više) prekoračilo dozvoljene emisije sumpor-dioksida, navodi se u saopštenju RERI-ja.

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) podneo je juče Višem sudu u Beogradu tužbu protiv Javnog preduzeća „Elektroprivreda Srbije” zbog ugrožavanja zdravlja građana  Srbije, a usled višestrukog prekoračenja dozvoljenih emisija sumpor dioksida iz termoelektrana „Nikola Tesla” i „Kostolac”.

Ovom tužbom RERI nastoji da pred sudom zaštiti zdravlje i pravo građana Srbije na zdravu životnu sredinu i da obezbedi da u budućnosti termoelektrane ne emituju sumpor-dioksid iznad granice maksimalnih godišnjih dozvoljenih emisija, navodi se u saopštenju. U 2018. i 2019. godini termoelektrane u vlasništvu EPS-a emitovale su oko 300.000 tona ovog otrovnog gasa godišnje, iako je Nacionalnim planom za smanjenje emisija (NERP), koji je Srbija dužna da primenjuje od 1. januara 2018, dozvoljeno najviše 55.000 tona godišnje.

Tužba je usledila nakon nekoliko uzastopnih zahteva za vanredni inspekcijski nadzor, nad termoelektranama kojima upravlja EPS, a koje su obuhvaćene NERP-om, i zahteva da nadležne institucije obezbede primenu i poštovanje zakona iz oblasti zaštite životne sredine.

Foto: SatTelevizija

„Izgleda da nam je jedino preostalo da od suda očekujemo da obezbedi primenu propisa, jer vlada i nadležno ministarstvo to ne žele da učine”, izjavio je Jovan Rajić, advokat RERI-ja i dodao da poštovanje NERP-a i usaglašavanje sa emisijama koje su utvrđene NERP-om predstavlja zakonsku obavezu koja proističe iz međunarodnog ugovora koji je Srbija potpisala i obavezala se da će ga primenjivati.

EPS-ove termoelektrane spadaju među najveće zagađivače sumpor-dioksidom u Evropi. TENT i „Kostolac” emituju u proseku 35 puta više sumpor-dioksida od prosečne termoelektrane u Evropskoj uniji. Dok se u EU emituje ukupno oko 600.000 tona sumpor-dioksida godišnje, kod nas samo TENT i „Kostolac” emituju 300.000 tona sumpor-dioksida godišnje.

Emitujući 336.000 tona sumpor-dioksida u 2018. godini, i 309.000 u 2019. godini EPS je višestruko (šest puta više) prekoračio dozvoljene emisije, navodi se u saopštenju Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu.

Izvor: Politika