subota, 29. apr 2023.
Home Biznis Poslovne vesti Tržište nekretnina u Crnoj Gori doživelo strašan pad

Tržište nekretnina u Crnoj Gori doživelo strašan pad

0
Tržište nekretnina u Crnoj Gori doživelo strašan pad
Foto: Access info Europe

Crnogorsko tržište nekretnina je od marta prošle godine i pojave korona virusa u velikom padu, a većina građevinskih investitora i predstavnika agencija za nekretnine kažu da ni početkom ove godine nije došlo do oporavka tržišta i povećanja prodaje.

Predstavnici agencija za nekretnine i građevinski investitori su, u razgovoru za Pobjedu, ocenili da oporavak crnogorskog tržišta nekretnina zavisi od dinamike imunizacije kako u zemlji, tako i u najrazvijenijim evropskim zemljama i Rusiji.

Oni smatraju da je, pored pandemije kovid-19, na tržište negativno uticala i nestabilna politička situacija u Crnoj Gori u poslednjih pola godine.

Procenjuju da bi do stabilizacije tržišta, povećane potražnje i prodaje nekretnina, prvenstveno stanova, moglo doći krajem ove i početkom naredne godine, kada očekuju i bolju epidemiološku situaciju.

Crnogorski građevinski investitori poručuju, međutim, da i pored drastičnog pada prodaje neće smanjivati cene stanova.

– Čak i pre pandemije promet nije bio veliki, odnosno bio je loš. Moja prodaja stanova je pala 80 odsto u odnosu na period pre pandemije, a pošto ja nemam nikakvih obaveza prema bankama, nisam spustio cene i promet je vrlo loš – kaže vlasnik i izvršni direktor podgoričke kompanije “14. septembar” Mehmed Kolarević.

Građevinski investitor i vlasnik podgoričke kompanije Zetagradnja, Blagota Radović, navodi da se cene stanova ove firme kreću u Podgorici od 1.100 do 1.300 evra po kvadratu, a na nekim ekskluzivnim lokacijama se prodaju i po ceni od 1.800 evra.

– Svaka politička nesigurnost i nestabilnost utiče na ekonomiju, pa i na naš sektor. Tu nema dileme, to je povezano jedno sa drugim. Ipak epidemija je najviše uticala na tržište nekretnina – kazao je Radović.

Direktorka agencije “Iva nekretnine” Mira Radović kaže da je situacija na tržištu nekretnina bila malo bolja početkom godine, nakon božićnih praznika, ali da posle uvođenja novih mera zbog pogoršane epidemiološke situacije i “zaključavanja“ pojedinih opština interesovanje za nekretnine ne postoji.

I pored slabe tražnje ne dolazi do pada cena nekretnina

– Ima i stanova koji se nude i po 1.800, 2.000, pa i 2.200 evra po kvadratu, ali ja ne znam za koju je to klijentelu – dodala je Radović.

Agencija za nekretnine “Montenegro prospekt” ima kancelarije u tri primorske opštine, Kotoru, Budvi i Baru, a njen direktor Ivan Dašić navodi da tamo tražnja definitivno postoji.

– Kod nas je broj upita veći nego prošle godine u ovo vreme, ali je broj prodaja manji kao i njihova vrednost – kazao je Dašić.

Prema njegovim rečima, u Tivtu je prosečna cena 2.300 evra po kvadratu, u Budvi i Herceg Novom 1.800, Kotoru 2.085, u Baru 1.300 evra po kvadratu.

– Postoje velike oscilacije unutar svake sredine između najnižih i najviših cena. Premijum segment je izvan ove statistike i tu cene neretko dostižu i cifre preko 5.000 evra po kvadratu – napominje Dašć.

Podaci crnogorskog zavoda za statistiku, Monstata, pokazuju da je prosečna cena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u četvrtom kvartalu prošle godine iznosila 1.007 evra i manja je za 11,3 odsto u odnosu na isti period 2019.

Prosečna cena kvadratnog metra stana u novogradnji u Podgorici u četvrtom kvartalu iznosila je 985 evra, u primorskom regionu 1.359 evra, u središnjem regionu 635 evra, dok je u severnom regionu bila 766 evra, naveli su iz Monstata.

Što se tiče izdavanja stanova, trenutno je i tu sitacija jako loša, cene su pale za 20 do 30 posto, ali je tražnja vrlo slaba, piše Pobjeda.

Naslov: Redakcija

Izvor: Srbija Danas