četvrtak, 4. maj 2023.
Home Biznis Poslovne vesti Tržište kapitala ponovo iznenađuje

Tržište kapitala ponovo iznenađuje

0
Tržište kapitala ponovo iznenađuje
Foto: Simple Investor SG

Srebro je pored zlata, najpopularniji plemeniti metal, a kako njegova popularnost neprestano raste, smatra se da će rast vrednosti tek uslediti. Naime, srebro je za samo nekoliko prethodnih dana poraslo 22 odsto i dostiglo cenu višu od 30 dolara po unci prvi put u osam godina.

Iako se takav rast cene najpre doveo u vezu sa dešavanjima koja su poljuljala svetske berze, stručnjaci ocenjuju da je zapravo glavni pokretač rasta cene srebra mogućnost njegove velike primene u industriji, kao i nizak nivo zaliha u svetu, što bi moglo da znači i znatno veći porast cene u budućnosti.

Međunarodna investicijska banka Amerike ocenila je da potencijal srebra najpre leži u težnjama “zelene politike” novog predsednika SAD Džozefa Bajdena. Naime, kako se on zalaže za korišćenje solarnih sistema, a za koje je srebro neophodno, odatle i veliki potencijal koje ovaj plemeniti metal ima.

Američka banka predviđa da se njegova cena može skoro duplirati te dostići i više od 50 dolara po unci. Istina, kako navode, dug je put za tako nešto, ali veoma izvestan.

Srebro je, pored zlata, najinteresantnije od svih metala za kapitalno ulaganje, a stručnjaci smatraju da pošto se na tražnju ne može brzo prilagoditi, moguće je da mu predstoji nezamisliv rast cena.

Za srebro se interesuju i građani Srbije, i to veoma dosta upita postoji, kaže Ljuba Jakić, direktor firme Zlatni Standard koja se bavi trgovinom plemenitim metalima.

“Srebro jeste interesantno jer se dosta koristi i tek će se koristiti u elektronskoj industriji, ali je najinteresantnije onima koji se bave trgovinom po principu- kupi-prodaj. Imali smo dosta upita za srebro”, ističe Jakić.

Primena ovog metala dosta je rasprostranjena, ali je činjenica da danas praktično svaki električni uređaj – kompjuter, laptop, pametni telefon, televizor – sadrži nekoliko grama ovog plemenitog metala, u čemu i leži njegova najveća moć, smatraju stručnjaci.

“S obzirom na to da srebro ima vrlo visoku provodljivost, koristi se za mnoge tehnološke primene u solarnoj energiji i električnoj automobilskoj industriji”, kaže Đankarlo Kamerana, strateški savetnik u kompaniji za savetodavne usluge u oblasti plemenitih metala i investicija.

Kako se oba polja brzo šire, objašnjava on, mnogi analitičari predviđaju da će potražnja za srebrom verovatno znatno porasti u narednim godinama.

“Dakle, ulaganje u srebro može biti način da se kladite na tehnološki napredak i kretanje čiste energije”, navodi Kamerana.

Srebro se naziva i zlatom malog čoveka, jer je vekovima unazad bilo najkorišćenija kovanica.

I srebro je “sigurno utočište”

Poput zlata i drugih prirodnih resursa, srebro je klasifikovano kao roba – materijalna imovina, a cene materijalne imovine uglavnom se kreću u suprotnom smeru od akcija i obveznica.

Iz tog razloga, mnogi se investitori okreću robama poput srebra kada tržište akcija ima loš izgled ili u vreme ekonomske recesije ili političkih previranja. S obzirom na to da na njega utiču različiti uticaji, srebro može biti dobar način da diverzifikujete i uravnotežite svoj portfolio u odnosu na akcije ili druge papirne hartije od vrednosti, piše Biznis Insajder.

Srebro takođe deluje kao zaštita od inflacije. Kao fizička imovina, ona ima unutrašnju vrednost, za razliku od dolara ili drugih valuta. Srebro dugoročno drži svoju vrednost i dobro se kreće kada su kamate niske – a investicije sa fiksnim prihodima ne zarađuju mnogo.

Na ove načine srebro funkcioniše poput zlata kao ulaganja, služeći sličnu ulogu “sigurnog utočišta”. Međutim, srebro je industrijski metal, kao i investicijski metal – što značajno utiče na njegove cenovne izglede.

Naslov: Redakcija

Izvor: Blic