Tri najbogatija čoveka na svetu ne plaćaju porez

0
38
Tri najbogatija čoveka na svetu ne plaćaju porez
EPA-EFE/Alexander Becher

Nakon što se Ilon Mask nedavno preselio u Teksas, sada sva trojica najbogatijih ljudi na svetu žive u američkim državama koje ne ubiru porez na dohodak.

Početkom meseca, tačnije 8. decembra, objavljeno je da je Mask napustio svoj dom u Kaliforniji kako bi otišao u Teksas, gde se gradi Teslina nova fabrika.

Najbogatiji čovek sveta, Džef Bezos, koji ima neto vrednost veću od 183 milijarde dolara, živi u državi Vašington. Treći na Blumbergovom indeksu milijardera je kreator Majkrosofta Bil Gejts, koji takođe ima prebivalište u Vašingtonu.

Teksas i Vašington dve su od devet američkih država koje ne ubiru porez na dohodak. Ostalih sedam su Aljaska, Florida, Nevada, Nju Hempšir, Južna Dakota, Tenesi i Vajoming, piše Unilad, prenosi Radio Sarajevo.

Inače, za Maska je ova godina bila unosna. Njegovo bogatstvo je u porastu kako Tesline deonice rastu. Pre dva dana, 18. decembra, deonice kompanije su narasle za 6 odsto, postavljajući novi najviši nivo od 695 američkih dolara.

U proteklih 12 meseci svojoj je neto vrednosti dodao više od 127 milijardi dolara. Prema mišljenju Forbsa, samo Maskova raketna kompanija SpaceX sada se procenjuje na 46 milijardi dolara.

Izvor: b92.net