Traženiji majstori nego sam proizvod

0
50
Traženiji majstori nego sam proizvod
Foto: The Land

Mada nije sezona šišanja ovaca, Miroslav Kazimir iz Žablja ne zna u čiji će tor pre otići, jer pozive od vlasnika stada prima svakodnevno i u ovim zimskim danima.

Nekada se znalo da se ovce šišaju s proleće i da sezona striže traje u maju i junu. Sada su prilike u pogledu uzgoja ovaca drugačije, životinje se šišaju dva puta godišnje, a stada ne idu na ispašu već tokom cele godine se hrane u zatvorenom prostoru.

Kako su se prilike izmenuli u pogledu odgoja, tako je i potražnja za ljudima koji šišaju ovce postala veća. Zanimanje je postalo traženo, ali je malo ljudi spremno, a i obučeno da skida ovcama vunu, piše Dnevnik.

– Za posao treba ljubav prema ovcama – kaže Miroslav Kazimir. – Sada se, umesto običnih makaza, korisiti električna mašinica, pa posao ide brže , a može da bude još i brži uz pravu profesionalnu mašinu za šišanje.

Mada domaći ovčari imaju puno zamerke kako se država ponaša prema stočarstvu, “berberine” problemi ne dotiču.

– Posla ima napretek, pa je teško odgovoriti na pozive svih ovčara. Oni to znaju i unapred zovu, pa tako pravim plan da se niko ne odbije – navodi Kazimir i kaže da ima ekipu od troje-četvoro ljudi, koji sa njim obilaze celu Vojvodinu, pa i šire.

Dodaje i da posao nije težak ni zahtevan. U zavisnosti od spretnosti, jedna ovca se može ošišati za dva do pet minuta i zaraditi dva evra. Kazimir priča da je posao zavoleo još kao dečak, jer je u porodici bilo ovaca, pa je uz oca naučio da šiša ovce. Kada je odrastao, bavio se drugim poslom, a od pre dve godine se vratio dečačkoj ljubavi i ozbiljno počeo da se bavi šiišanjem ovaca, što mu je sada, kaže, osnovno zanimanje. Od ovog posla može se pristojno živeti, pa priča kako se sprema da kupi i profesionalnu mašinu.

Spominje kako je njegova ekipa prošle godine skinula vunu sa 9.000 ovaca, a da će ove, gledajući po pozivima, sigurno ošišati 15.000 ovaca.

–Traženi smo i za nas se pročulo, idemo čak do Batajnice i još dalje od Beograda, jer svega tri do četiri grupe ljudi u Srbiji se još bave ovim poslom – navodi Kazimir, piše Dnevnik.

Izvor: Blic