Svetske cene hrane skočile na sedmogodišnji maksimum

0
15
Foto: Online Athlete Nutrition Guide - Special Olympics Canada

Svetske cene hrane nastavile su rast u januaru, osmi uzastopni mesec, pri čemu su najviše poskupele žitarice, biljna ulja i šećer, objavila je danas Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

Indeks cena hrane, koji izračunava FAO prateći mesečne promene cena u korpi prehrambenih proizvoda koju čine žitarice, biljna ulja, šećer, mlečni proizvodi i meso, iznosio je u januaru 2021. u proseku 113,3 poena, što je skok od 4,3 odsto u odnosu na decembar i najviši nivo od jula 2014.

U januaru su snažno porasle cene žitarica, za 7,1 odsto na mesečnom nivou, predvođene poskupljenjem kukuruza na međunardnim tržištima za 11,2 procenta, navodi se u izveštaju objavljenom na veb sajtu FAO-a. Cene kukuruza su sada za čak 42,3 odsto iznad nivoa iz januara 2020, što je odraz sve deficitarnije globalne ponude usled velikih kineskih kupovina i manje proizvodnje i zaliha u SAD nego što se predviđalo, kao i privremene obustave registracija u Argentini za izvoz kukuruza.

Cene pšenice su ojačale za 6,8 odsto, usled velike globalne tražnje i očekivanog smanjenja prodaje iz Rusije, kada se u martu udvostruči izvozna carina na pšenicu.

Visoke cene pirinča je poduprla jaka tražnja azijskih i afričkih kupaca, dodaje FAO.

Kad je reč o biljnim uljima, cene su u januaru povećane za 5,8 procenata u odnosu na prehodni mesec, i nalaze se na najvišem nivou od maja 2012. Tome je doprineo transportni sektor, koji je uzeo u obzir nižu proizvodnju palminog ulja u Indoneziji i Maleziji od očekivane zbog obilnih kiša i hroničnog manjka migrantske radne snage, ali i nastavak štrajkova u Argentini zbog kojih je smanjena raspoloživost sojinog ulja za izvoz.

Najveći rast cene u FAO-voj korpi prehrambenih proizvoda beleži šećer, za 8,1 procenat u odnosu na decembar, jer je ogromna globalna tražnja za uvozom podgrejala strah od potencijalog manjka ponude zbog pogoršanih izgleda roda u Evropskoj uniji, Ruskoj Federaciji i Tajlandu, kao i zbog suše u Južnoj Americi. Rast cena sirove nafte i jačanje brazilske valute, reala, takođe su dali podršku rastu cena šećera.

FAO-v indeks cena mlečnih proizvoda je zabeležio mesečni rast u januaru od 1,6 procenata, podstaknut snažnim kupovinama Kine uoči predstojećih praznika Lunarne nove godine i usled sezonskog pada zaliha za izvoz na Novom Zelandu.

Cene mesa su napredovale za 1 odsto u odnosu na decembar, pod uticajem ubrzanog globalnog uvoza živinskog mesa, naročito u Brazilu, usled izbijanja ptičjeg gripa koji je ograničio proizvodnju i izvoz iz nekoliko evropskih zemalja.

Izvor: Blic