Svakog dana otkriju se dva vozača pod dejstvom droge

0
48
Svakog dana otkriju se dva vozača pod dejstvom droge
Foto: Youtube

Pripadnici MUP-a koriste uređaj koji iz pljuvačke detektuje sedam vrsta narkotika. Prošle nedelje 31 osoba vozila je pod uticajem psihoaktivnih supstanci.

Zbog vožnje pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, policija je prošle godine iz saobraćaja isključila 652 vozača (skoro svakog dana otkrivena su dva drogirana vozača).

Prema podacima MUP-a dostavljenim „Politici”, zloupotreba narkotika kod onih koji upravljaju vozilom je u porastu: tokom 2019. zbog tog prekršaja isključeno je 429, a 2018. godine 239 vozača.

Pripadnici Uprave saobraćajne policije od 2009. godine imaju odobrenje da kontrolišu one koji upravljaju vozilom na prisustvo psihoaktivnih supstanci. Od tog perioda te kontrole sprovode na mestu gde je vozač zaustavljen. Saobraćajna policija koristi uređaj „drager drag test 5000”, koji na osnovu uzorka pljuvačke detektuje sedam vrsta narkotika. Procedura kontrole vozača ovim uređajem traje oko deset minuta, objašnjavaju za naš list u MUP-u.

Drugi način obavljanja kontrole je upućivanje vozača, za koga se posumnja da upravlja vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, na stručni pregled u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu. Medicinsko osoblje potom vrši analizu, da li je vozač koristio narkotike, na osnovu uzorka krvi, odnosno urina. Ukoliko se utvrdi da je upravljao vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, policijski službenici će ga isključiti iz saobraćaja u trajanju od 24 časa.

Foto: The Edinburgh Reporter

Vozaču se određuje zadržavanje u službenim prostorijama do12 sati. Protiv njega se podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka i zakonom je propisana novčana kazna od 20.000 do 40.000 dinara ili kazna zatvora u trajanju do 30 dana, osam kaznenih poena i zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom od najmanje šest meseci, navode u policiji.

Prema podacima MUP-a, tokom prošle godine najveći broj vozača isključen je iz saobraćaja na teritoriji Policijske uprave u Kruševcu – ukupno 84, dok je na teritoriji Čačka iz saobraćaja isključeno 75, a u Kraljevu 73 vozača. U toku prethodne nedelje (18-24. januar), iz saobraćaja je isključen 31 vozač zbog upravljanja vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci. Najveći broj njih bio je pod dejstvom kanabisa – 17, dok je šest vozača vozilo pod dejstvom amfetamina, a četiri pod dejstvom kokaina. Dvanaest vozača isključenih iz saobraćaja zbog ovog prekršaja bilo je mlađe od 24 godine.

„Najmlađi je devetnaestogodišnji vozač kog su presretači zaustavili u Beogradu zbog prekoračenja brzine i za koga je kontrolom utvrđeno da je vozilom upravljao pod dejstvom kanabisa”, kažu u MUP-u.

Prema statističkim podacima u 2020. godini, od ukupno 30.700 saobraćajnih nesreća, u 45 su učestvovali vozači pod dejstvom psihoaktivnih supstanci (pet saobraćajnih udesa sa poginulim osobama, 23 sa povređenim i 17 sa materijalnom štetom). Poređenja radi, u istom periodu vozači pod dejstvom alkohola učestvovali su u 3.500 saobraćajnih nesreća.

Izvor: Politika