sreda, 21. sep 2022.
Home Pravo Pravne vesti Sud odlučio: Avio-kompanije moraju da plate naknadu putnicima

Sud odlučio: Avio-kompanije moraju da plate naknadu putnicima

0
Sud odlučio: Avio-kompanije moraju da plate naknadu putnicima
Foto: Stephany World Travel

Avio-kompanije moraju putnicima da plate naknadu za otkazane letove u slučaju štrajka, koji su sastavni deo poslovanja.

Uprave moraju biti spremne na troškove, presudio je Sud pravde Evropske unije (ECJ).

Sud je u utorak objavio presudu u predmetu vezanom za sedmodnevni štrajk pilota Skandinejvijen erlajns sistema (SAS) u 2019. godini, zbog kog je prevoznik bio prisiljen da otkaže brojne letove, prenosi SEEbiz.

Jedan od putnika koji je želeo da putuje iz Malmea u Stokholm zatražio je naknadu za otkazani let, ali SAS je odbio da plati. Tvrdili su da štrajk predstavlja “vanrednu okolnost” na koju se prevoznici mogu pozvati kako bi zatražili izuzeće od obaveze plaćanja naknada.

ECJ je stao na stranu putnika i presudio da štrajk ne predstavlja vanrednu okolnost ako mu je cilj poboljšanje uslova rada ili osiguranje povećanja plata. Štrajkovi su sastavni deo poslovanja i poslodavci se moraju za njih pripremiti, zaključio je sud.

Štaviše, budući da evropski zakoni garantuju pravo na štrajk, svi ih poslodavci mogu i očekivati, stoji u saopštenju.

To znači da poslodavac zadržava određenu kontrolu nad događajima, poručile su evropske sudije. Izuzetak je samo ako zahteve štrajkaša može ispuniti država, dodali su.

Avio-kompanije stoga moraju platiti naknadu putnicima za letove koji su otkazani ili odloženi zbog štrajkova unutar kompanije, dodali su.

Izvor: b92