nedelja, 21. apr 2024.
Home Biznis Poslovne vesti Subvencionisani zimski turizam

Subvencionisani zimski turizam

0
Subvencionisani zimski turizam
Foto: Odeon World Travel

Do 15. januara za subvencionisani odmor uz vaučere prijavilo se 13.587 građana, kao i 808 ugostitelja koji će pružati usluge.

Odmor u Srbiji, koliko je to bilo moguće u ovim vanrednim okolnostima, donekle je pomogao turističkom sektoru, jer su ovdašnji gosti putovali uglavnom po domaćim centrima. I dok se čeka otvaranje granica i početak oporavka turizma, ovo nam je i dalje karta na koju računaju domaći hotelijeri i ugostitelji.

U Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija kažu za naš list da će i dalje nastaviti da investiraju u domaći turizam, a jedan od popularnih načina su vaučeri za subvencionisani odmor kojih je već na početku ove godine opredeljeno 100.000. Do 15. januara prijavilo se 808 ugostitelja, kao i 13.587 građana za korišćenje ove vrste povlastica za odmor u Srbiji. Prema podacima resornog ministarstva, prošle godine je do 26. februara bilo odobreno 160.000 turističkih vaučera, a potom u maju i dodatnih 400.000 kako bi se domaći turisti ohrabrili da putuju po Srbiji.

– Od januara do 15. oktobra, do kada je trajala akcija, podneto  je ukupno 274.010 prijava građana za korišćenje vaučera. Najtraženije destinacije u 2020. bile su Sokobanja, Vrnjačka Banja, Zlatibor, Sijarinska banja, Ribarska banja, Gornja Trepča, Kopaonik, Divčibare, Banja Koviljača, Banja Vrujci. Najviše su se prijavljivali penzioneri (50,2 odsto), zaposleni (35,5) i nezaposleni (11,5 procenata) – rekli su za „Politiku” u Ministarstvu trgovine.

A u domaćim planinskim centrima kažu da imaju razloga za optimizam. Na Zlatiboru je od vikenda, kada je završen i dečji raspust, nastalo zatišje, ali već su počele rezervacije i gostiju će izgleda biti.

– Ima rezervacija od gostiju iz regiona, jer su ukinuti obavezni PCR testovi za državljane Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Po tome vidimo da će se sezona ipak izvući. Očekujemo oko 20.000 gostiju dnevno do kraja sezone, ali pravi reper biće predstojeći vikend – kaže za naš list Vladimir Živanović, direktor Turističke organizacije Zlatibor.

Iako na ovoj planini ima oko 5.000 kreveta u hotelima, većina gostiju boravi u privatnom smeštaju. I na Staroj planini na kojoj su skijaške staze otvorene tek 10. januara je dobra poseta. Kako kaže Goran Karadžić, v. d. direktora JP „Stara planina” trenutno je najviše gostiju iz Bugarske, a reč je uglavnom o građanima sa dvojnim državljanstvom koji su u prethodnom periodu putovali u našu zemlju.

– Kapaciteti „SP rezorta Stara planina” su puni. Inače od 2. januara smo zbog bezbednosti gostiju, ali i epidemijske situacije uveli meru po kojoj oni moraju da prilikom prijave dostave i negativan test (bilo koji) na virus korona ili test koji dokazuje da su bolest preležali. U saradnji sa Zdravstvenim centrom Knjaževac biće omogućeno i testiranje. Osnovni cilj ove mere je zaštita zdravlja gostiju i bezbednost njihovog boravka – kaže Karadžić.

Kapacitet ovog hotela je ukupno 500 kreveta i u ovom trenutku je, kaže naš sagovornik, popunjenost 100 odsto.

Kako je ranije za „Politiku” izjavio Georgi Genov, direktor Uduženja hotelijera i restoratera Srbije „Hores”, interesovanje turista za zimovanje i odmor na planinama u Srbije je veliko bez obzira na epidemijsku situaciju.

Goste, kažu, zanima samo da li su bezbednosni uslovi zadovoljavajući, kao i da li mogu da dobiju novac u slučaju otkazivanja rezervacija, izjavio je Genov.

Naslov: Redakcija

Izvor: Politika