četvrtak, 18. apr 2024.
Home Biznis Poslovne vesti Stojković: 5G omogućava transformaciju ekonomije i nove investicije

Stojković: 5G omogućava transformaciju ekonomije i nove investicije

0
Stojković: 5G omogućava transformaciju ekonomije i nove investicije
Foto: The Digital Transformation People

“5G mreža omogućava transofrmaciju celokupne ekonomije i nove incvesticije i jako je važno uhvatiti priključak za Evropom. Države će se u budućnosti meriti ko ima bolji 5G sistem”, smatra Miloš Stojković, konsultant za regulatorna pitanja za 5G mrežu.

On je objasnio  da je to revolucionarna tehnologija koja će promeniti način na koji svet funkcioniše.

„Donosi velike brzine interneta i omogućava najrazličitije primene koje će olakšati svakodnevni život. Primenu vide u telemedicini, gde će uz pomoć veštačke inteligencije i robota hirurg s jednog kraja sveta moći da da operiše osobu na drugom. Donosi jako velike brzine, malo kašnjenje signala i neslućene primene u industriji“, rekao je Stojković.

Rekao je da je i u Evropi zabeležen određeni zastoj kada je u pitaju 5G mreža, ali da sada ubrzano teku pripreme za uvođenje.

„Čak 24 države EU već sada imaju komercijalne srevise zasnovane na 5G, većina članica je u završnoj prirpemi da održi aukcije spektra, a one koji nisu u procesu akucje se pripremaju“, navodi.

Na pitanje da li 5G može da znači i manje račune, Stojković kaže da samo po sebi ne, ali da je bitno da se u trku uključe novi akteri.

„Ako se u trku oko frekvencije ubace i novi akteri, a videli smo da je SBB zainteresovan, onda će povećanje konkurentnosti dovesti do smanjenja cena, jer će operatori imati nove konkurente i moraće da odgovore smanjenjem cena. Doneće i kvlitetnije usluge nego što je bilo do sad“, rekao je.

Stojković kaže da mu nije jasno zašto su nadležni u Srbiji stali, kada je u pitaju 5G mreža.

„Imali smo nekoliko najava da bi aukcija mogla da se održi tokom marta, predsednica vlade je rekla da 5G nije prioritet, a onda je nadležna ministarka rekla da Srbija nije odustala, a da je kraj godine najraniji datum za aukciju. Nismo dobili objašnjenja“, dodaje.

Poručuje da ima zainteresovanih kompanija za aukciju i da je SBB uputio zahtev za otpočinjanje formalne aukcije.

„Zahtev je upućen ministarstvu i RATEl-u, to su dve ključne institucije koje treba da daju odgovore o aukciji. Važno je da inicijativa dolazi iz industrije, što znači da je industrija spremna da ulaže u 5G. 5G donosi značajne prednosti ekonomiji, cela industrija koja opslužuje 5G sistem će doneti nove investicije. Omogućava transofrmaciju celokupne ekonomije i jako je važno uhvatiti prikljuičak za Evropom, države će se meriti ko ima bolji 5G sistem“, rekao je Stojković.

Zato, kaže, treba napraviti okvirni plan za uvođenje 5G mreže i dodaje da bi to bio dokument koji će postaviti onsovne smernice u razvoju 5G.

„To se pkazalo kao jako dobra praksa, koja je omogućila investitorima da znaju šta mogu da očekuju od aukcija. To je prvi korak. Mora da postoji mehanizam koji će obezbediti konkurentnost na aukciji, da svi imaju jednaku startnu poziciju“, kaže.

Podsetio je da panedemija jeste usporila razvoj 5G i u drugim zemljama, ali da sada države planiraju aukcije spektra.

„Sada je neophodno da RATEl i nadležno ministarstvo daju sledeći korak i utvrde koji je plan za razvijanje 5G mreže. Bitno je da se angažuje i ostatak industrije, jer ovo pitanje ima veliki društveni značaj“, zaključuje konsultant za regulatorna pitanja za 5G mrežu.

Izvor: N1