subota, 6. apr 2024.
Home Pravo Pravne vesti Startit: Prijave za licencu za kriptovalute pre 29. juna

Startit: Prijave za licencu za kriptovalute pre 29. juna

0
Startit: Prijave za licencu za kriptovalute pre 29. juna
Foto: Bitcoinist

Domaće kripto kompanije će za licencu moći da se prijave pre 29. juna, kada počinje primena Zakona o digitalnoj imovini, objavio je Startit.

Domaće kompanije u oblasti kripto valuta su u bojazni da bi kašnjenje u primeni Zakona o digitalnoj imovini moglo da ugrozi njihovo poslovanje, međutim, navodi Startit, razlog za strah ne bi trebalo da postoji.

“Načelno dobar Zakon o digitalnoj imovini je već na snazi, ali njegova primena će početi tek 29. juna. Taj rok je dat kako bi svi učesnici u procesu imali vremena da se prilagode. Međutim, javlja se problem što nakon tog datuma ne možete da poslujete bez licence, a pitanje je kako će nadležni organi da sve zahteve reše u jednom danu, jer se veruje da institucije pre tog datuma ne mogu da izdaju dozvole”.

Da do takvog pravnog vakuuma ne bi došlo, članom 145. ovog zakona je utvrđeno, da su “lica koja pružaju usluge povezane s digtalnom imovinom dužna da u roku od šest meseci od stupanja zakona na snagu usklade svoje poslovanje i opšte akte s odredbama ovog zakona i podzakonskim aktima i da podnesu nadzornom organu odgovarajuci zahtev za dozvolu”.

Tako da pre nego što zakon počne da se primenuje, nadležni organi su dužni da donesu sve potrebne propise i tako omoguće kompanijama da se prijave za dobijanje dozvole pre 29. juna odnosno da već nakon tog datuma posluju s licencom.

“Takva pravna formulacija ne treba da čudi i nije novina. Postoji vec nekoliko zakona koje primenjuju Komisija za hartije od vrednosti i Narodna banka Srbije, a da su na slican nacin uredili to pitanje. To su Zakon o alernativnim investicionim fondovima, Zakon o otvorenim investicionim fondovima, kao i Zakon o platnim uslugama”, kažu u Startitu.

Svi oni su, kako je navedeno, “kasnili” sa svojom primenom, ali su pre tog datuma doneti podzakonski akti i učesnici u procesu su mogli da dobiju dozvole na vreme i tako izbegnu zaustavljanje poslovanja.

Izvor: RTV