Šta se dešava sa bankama koje su prodate?

0
25
Šta se dešava sa bankama koje su prodate?

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije, Vladimir Vasić, objašnjava da li ima razloga da za zabrinutost klijenata zbog kredita ako banka promeni vlasništvo.

Zakonom o finansijskom lizingu određeno je da je NBS jedina institucija može da dâ, ali i da oduzme dozvolu za tu vrstu poslovanja.

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije, Vladimir Vasić, rekao je da je najveći deo banaka istakao to obaveštenje.

“Očekujemo da do kraja dana to učine i ostale budući da je odlukom previđeno da se sa današnjim danom istakne način na internet adresama na koje klijenti mogu da se jave”, kaže Vasić.

Govoreći o tome kakvo je ovih dana interesovanje dužnika, Vasić je rekao da ima interesovanja. Klijenti zovu, pitaju, neki su podneli zahteve.

Među dužnicima je najviše građana, oni se pre svega javljaju. Ali ima i privrednika: mala i srednja preduzeća su se prva javila za pomoć.

Ako narednih dana bude problema s kreditima, građani mogu da se jave bankama zaključno sa 30. aprilom sledeće godine.

“I ako nemate sada problem u izmirivanju obaveza, javite se do 30. aprila 2021. godine”, rekao je Vasić.

Vasić ukazuje da promena vlasništa ne utiče na biznis koji je bio do tada, da su neke banke prodate i ističe da oni koji tamo imaju kredite nemaju razloga za zabrinutost. Za klijente to znači samo bolja, veća i šira lepeza usluga.

Govoreći o tome da li klijenti mogu da se nadaju nekim povoljnostima, Vasić kaže da je siguran da će novi menadžment doneti nešto povoljno za klijente.

Izvor: RTS / mondo.rs