Šta očekuju domaći privrednici u 2021. godini

0
37
Šta očekuju domaći privrednici u 2021.
Foto: Tportal
IAKO će poslovna 2021. biti godina puna izazova i nesigurnosti zbog globalne zdravstvene krize i neizvesnosti stavljanja pod kontrolu pandemije kovida 19, domaći privrednici su umereni optimisti i očekuju nastavak ulaganja, nova zapošljavanja, otvaranje tržišta, efikasniju regionalnu saradnju i veće benefite od mini-šengena.

– Pred nama je još jedna teška godina. Ostaje da se nadamo da će pandemija kovida 19 posustati do kraja prvog kvartala i da će se život polako vraćati u normalu. To bi značilo i postepeno otvaranje tržišta, povećanu tražnju, veće upošljavanje proizvodnih kapaciteta, znatno veći plasman proizvoda na domaćem i stranom tržištu, bolju likvidnost – kaže Slađan Disić, generalni direktor “Simpa”.

U ovoj velikoj domaćoj kompaniji očekuju i stabilniju turističku sezonu, kao i da će investitori nastaviti započete investicije i realizovati nove u turizmu i ugostiteljstvu.

– To bi nam omogućilo da nastavimo poslove opremanja enterijera hotela u zemlji i inostranstvu, Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Irskoj. Očekujemo i da Mini Šengen u ovoj godini funkcioniše u punom kapacitetu i omogući brži protok ljudi, robe i kapitala, sa znatno manjim troškovima – ističe Disić.

Podseća da je u okviru “Simpo grupe” u toku rekonstrukcija i modernizacija Fabrike tapetarskih proizvoda – garnitura, koja će u 2021. zapošljavati 80 radnika i oko 35 novih u narednoj.

Vrednost investicije je preko 1,2 miliona. Do kraja godine, Disić najavljuje i investicije od 500.000 evra u maloprodajnu mrežu koja broji 50 objekata u zemlji i inostranstvu, kao i u transportna vozila za razvoz robe do krajnjih kupaca vrednu 300.000 evra. Počeće i rekonstrukcija i modernizacija proizvodnih kapaciteta u Vranju, Bujanovcu, Preševu i Surdulici.

– Početak i dinamika realizacije investicija zavisiće od daljeg toka pandemije kovida 19 i normalizacije tržišnog poslovanja – objašnjava Disić.

– Plan je, kaže, zapošljavanje novih 50 radnika u proizvodnji i prodaji.

U kompaniji “Enerdži net”, koja ove godine obeležava tri decenije poslovanja u oblasti grejanja, hlađenja, ventilacije i uređenja prostora, ističu da i pored velikih izazova sa kojima se suočila domaća privreda, oni idu putem uvođenja inovacija, novih proizvoda, usluga i rešenja, kao i unapređenja poslovanja.

– Shvatili smo da u ovim dinamičnim i nepredvidivim okolnostima, sposobnost da učimo brže od konkurencije i da se bolje prilagodimo novim uslovima na tržištu, mogu biti jedina održiva konkurentska prednost. Cilj nam je proširenje asortimana i razvijanje novih industrijskih pravaca, zasnovanih na savremenim tehnologijama, koje će doneti održivi razvoj i bolju energiju okruženja u kome poslujemo – govori Goran Jevtić, direktor “Enerdži neta”.

Novi pravci poslovanja donose i potrebu za novim kadrovima, pa je tako od prošle godine, tim ove kompanije uvećan za više od 20 članova, među kojima su i učesnici programa “Moja prva plata”, a u planu je da se trend rasta nastavi u 2021.

Naslov: Redakcija

Izvor: Novosti