nedelja, 7. apr 2024.
Home Pravo Blog Šta nas advokat Abraham Lincoln može naučiti o advokaturi?

Šta nas advokat Abraham Lincoln može naučiti o advokaturi?

0
Šta nas advokat Abraham Lincoln može naučiti o advokaturi?

U slučaju Rock Island Railroad u kojem se brod sudario sa železničkim mostom, Linkoln je zastupao železnicu koju su tužili vlasnici broda Effie Afton.

Vlasnici broda su tražili naknadu stete, ali vrlo brzo slučaj je izazvao reakciju javnosti i postao slučaj na kojem se Lincoln proslavio.

Tada se povela polemika u društvu da li treba žrtvovati rečni saobraćaj zbog železnice i kakve će železnica imati posledice na vodu i životnu sredinu. Slučaj sa predmetom koji je sadržao 1100 stranica trajalo je 15 dana, sa saslušanih više od 100 svedoka i veći broj veštaka.

Nakon dva sata završne reči protivničke strane, Lincolnova odbrana je trajala svega jedan minut – za iznošenje razloga zbog čega železnički most nije pretnja za rečnu trgovinu. Uspeo je, dobio je sa 9 glasova porote za železnicu i tri glasa protiv.

Dakle, nekad nije potrebno ulaziti u pojedinosti, replicirati suparničkoj strani, već je potrebno držati se ključnog argumenta koj vi u postupku smatrate da je najbitniji.

Šta nas advokat Abraham Lincoln može naučiti iz ovog slučaja?

Veći deo mog uspeha kao advokata dugujem činjenici da sam uvek bio spreman da protivničkom advokatu prepustim šest tačaka, da bih dobio sedmu-ukoliko je sedma najvažnija.