subota, 13. jan 2024.
Home Biznis Poslovni saveti Šta je Paretovo pravilo i kako nam može biti korisno?

Šta je Paretovo pravilo i kako nam može biti korisno?

0
Šta je Paretovo pravilo i kako nam može biti korisno?

Formula za uštedu novca 80/20 nije za sve, a ključno je isprobati je, prilagođavati se sve dok ta formula ne počne “da radi za nas”.

Svi želimo da uštedimo, a kako to zapravo da uradimo, kako da planiramo prihode i da li je plata dovoljna da pokrije potrebe i želje, mogla bi da posluži formula za uštedu 80/20, oblikovana prema takozvanom “Pareto principu”.

Paretovu metodu ili Paretov zakon prvi je otkrio italijanski ekonomista Vilfredo Pareto 1897. godine, dokazavši da stvari funkcionišu na jedan očekivano neuravnotežen, ali matematički izraziv način, piše Bizlife.rs.

Predlog je sledeći: Pravilo je da se uštedi 20 odsto neto prihoda, a zatim potroši ostatak (50 odsto koliko nam je potrebno, plus 30 odsto onoga što želimo, a sve zajedno to čini 80 odsto potrošnje).

Ako premašimo 80 odsto onoga što je potrebno i što želimo, smatra se da trošimo više od svojih mogućnosti i to može biti razlog zaduživanja.

Kako da primenite forumu za uštedu novca?

Za one kojima budžetiranje nije jača strana, ova formula može biti rešenje. Jedan od saveta je da se prilagodi sopstveni životni stil, nađe ravnoteža između potrošnje i štednje i brine o budućnosti. “Pareto princip” podrazumeva i da je važno da se obavezno pravilno definišu potrebe i želje.

Važno pravilo je i da budemo otporni na neuspehe, a ono možda neće funkcionisati za sve jer ljudi imaju različite stilove života, trošenja i štednje, ciljeve, raspoloženja i nivo prihoda. Za neke formula za uštedu 80/20 može biti izazov.

Važno je pokušati, ali i vežbati jer pravilo formule za uštedu 80/20 u početku može biti teško sve dok ne dođe dan kada nam više nije “posao” da odvojimo deo prihoda pre nego što potrošimo novac na nešto, predviđa Paretov princip.

Vežba je važna za sve, pa i ovo kako bismo bili uspešniji u vođenju finansija i da bi na kraju ulaganje i otplata svih dugova bilo lakše, kao i ušteda.

Izvor: BLic , 08. 06. 2021.

Naslov: Redakcija