Šta donosi Zakon o obnovljivim izvorima energije

0
35
šta donosi Zakon o obnovljivim izvorima energije
Foto: Beep

Srbija uskoro dobija Zakon o obnovljivim izvorima koji će u koordinaciji sa izmenama Zakona o energetskoj efikasnosti koristi imati građani: moći će ne samo da proizvode već i prodaju zelene kilovate i time smanje potrošnju energije i u svojim domaćinstvima, ali i račune za struju i grejanje.

Domaćinstva su ne samo najveći potrošaći energije, već je i rasipaju, što najpre sami osete na računima. Od ove godine moći će da dobiju novčanu pomoć za postavljanje izolacije i zamenu stolarije – Ministarstvo energetike formira Upravu za energetsku efikasnost koja će za početak imati fond od 15 miliona evra.

“Uprava će, ako u narednih 20 do 25 dana imamo usvojen Zakon u parlamentu, ona će, ako dvadesetak dana potrebno, da počne da funkcioniše i da se obratimo ne samo jedinicama lokalnih samouprva već i individualnim pootrošačima”, kaže Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike.

Energetska efikasnost podrazumeva i grejanje i hlađenje čistom energijom. A to će domaćinstvima omogućiti Zakon o obnovljivim izvorima energije koji Srbija prvi put dobija.

“Znači svako će moći da na svoju porodičnu kuću ili svoju zgradu u kojoj živi jedan, pet ili pedeset ljudi stavi solarne panele. Da samim tim smanje troškove u svom računu za električnu energiju”, kaže ministarka Mihjalović.

Ukoliko, navodi, ne mogu da potroše to što proizvedu iz solarnih panela, taj deo energije  moći će da ode u mrežu i samim tim mogu da imaju uštedu na svom računu.

“Očekujem da u narednom periodu imamo jedan bum baš što se tiče primene solarnih električnih panela. Ono što je najlepše, što će, ja to zovem mikro proizvodnja u velikoj meri biti impozantan distributer i genertor obnovljivih izvora”, kaže Miroslav Lutovac, savetnik predsednika PKS za energetiku.

Plan je, kažu, i da naša zemlja do 2050. obezbedi 50 odsto energije iz obnovljivih izvora, čime će znatno smanjiti zagađenje koje je rezultat proizvodnje energije iz uglja i mazuta.

Naslov: Redakcija

Izvor: RTS