Srpski dinar stigao i do Južne Amerike

0
86
Srpski dinar stigao i do Južne Amerike
Foto: Gallery

Muzej numizmatike Centralne banke Urugvaja objavio je virtuelnu zbirku novčanica pod nazivom “Žene na novčanicama”

U njoj je prikazana i srpska opticajna novčanica, u apoenu od 200 dinara, sa portretom naše znamenite umetnice Nadežde Petrović.

Zbirka sadrži slike novčanica zemalja širom sveta, na kojima se nalaze likovi žena, koje su tokom istorije kroz svoj život i rad na polju nauke, književnosti i umetnosti bile pioniri na putu ka društvu zasnovanom na jednakosti.

Pored naše novčanice, virtuelna zbirka sadrži i slike novčanica sa likovima najznačajnijih žena iz Urugvaja, Argentine, Meksika, Kolumbije, Čilea, Estonije, Švajcarske, Švedske, Češke, Nemačke, Danske, Norveške, Ujedinjenog Kraljevstva i Izraela.

Najznačajniji srpski umetnik s početka 20. veka, Nadežda Petrović, uvela je srpsku umetnost u tokove savremene evropske umetnosti. Veliki borac za prava čoveka, humanista i patriota, spojila je dva osnovna opredeljenja – moderni izraz i ideju umetnosti u službi naroda, saopšteno je iz Narodne banke Srbije.

Rođena je u Čačku, 12. oktobra 1873. godine. Njen stvaralački opus čine tri najznačajnija perioda, minhenski period, koji je od odlučujućeg značaja za njeno likovno stvaralaštvo, srpski period i pariski period. U Prvom balkanskom ratu učestvuje na frontu kao dobrovoljna srpska bolničarka, pri vrhovnoj komandi.

Među najznačajnijim slikarskim ostvarenjima ističu se dela “Bavarac”, “Žetva”, “Domaćin”, “Guslar”, “Kaluđer”, “Kosovo polje”, “Šatori valjevske bolnice” i mnoga druga.

Umrla je 3. aprila 1915. godine od tifusa u valjevskoj Prvoj rezervnoj bolnici.

Numizmatički muzej centralne banke Urugvaja je omogućio da zbirka “Žene na novčanicama” bude dostupna u virtuelnom formatu, a prema saopštenju Ministarstva za privredu i finansije Urugvaja, od 8. marta, slike novčanica postavljene su i u centralnom hodniku zgrade Ministarstva povodom obeležavanja Međunarodnog dana žena.

Izvor: Kamatica