Srbija se prva vraća na nivo pre krize, Hrvatska najkasnije

"Erste" banka predviđa da će se ekonomija Srbije prva u regionu vratiti na nivo pre korona krize, tačnije već 2021. godine, a Hrvatska najkasnije, tek 2023.

0
17
Foto: Depositphotos, pressmaster

Analitičari “Erste” banke očekuju, kako se navodi u najnovijim prognozama austrijskog kreditora, da će se ekonomije u regionu centralne i istočne Evrope (CEE), nakon procenjenog pada od 5,1 posto ove godine, oporaviti za 3,6 procenata iduće godine.

Oporavak će biti podstaknut potrošnjom i izvozom, ali se napominje da se će drugi talas pandemije i potencijalno kašnjenje aktiviranja Fonda EU za oporavak odraziti na brzinu oporavka.

Ekonomije CEE će se vratiti na nivo pre krize tek 2022. godine, sa izuzetkom Srbije koja će pretkrizni nivo dostići već 2021., i Hrvatske koja će to postići tek 2023, procenjujese u u analizi.

“Tempo oporavka je nešto sporiji zbog negativnog uticaja drugog talasa pandemije na kvartalni rast u četvrtom tromesečju 2020. i pretpostavke da neke restriktivne mere mogu ostati na snazi u prvom kvartalu 2021”, napominju analitičari Erstea.

Godišnji rast BDP-a će, dodaju, skočiti u visokom procentu u drugom kvartalu, usled vrlo niske uporedne baze izazvane ovogodišnjim prolećnim merama zaključavanja.

“U drugoj polovini 2021, godišnji rast bi trebalo da se normalizuje i malo ubrza do kraja godine”, navodi “Erste” u prognozama.

Banka, međutim, napominje da postoji dosta neizvesnosti u pogledu daljeg razvoja pandemije, što može da utiče na rast u oba smera.

Raniji početak vakcinisanja, uspešno lečenje pacijenata zaraženih korona virusom ili efikasnije i dostupnije testiranje, definitivno bi poboljšali situaciju i povećali izglede za brži i trajniji oporavak, prenosi portal “Seebiz”.

S druge strane, svako kašnjenje vakcinisanja ili novi talasi pandemije praćeni delimičnim zatvaranjem učinili bi oporavak vrlo fragmentiranim.

“Zbog kašnjenja u odobravanju budžeta EU, prilično smo konzervativni u pogledu dostupnosti sredstava iz šema grantova EU sledeće generacije 2021. godine i očekujemo da će značajan deo stići tek 2022/23.”, navode iz “Erste”-a.

Izvor: Tanjug