Srbija po finansijskim ugovorima na daljinu među prvima u Evropi

0
24
Srbija po finansijskim ugovorima na daljinu među prvima u Evropi

Korisnici finansijskih usluga u Srbiji među prvim u Evropi mogu da zaključuju finansijske ugovore na daljinu uz punu transparentnost, sigurnost i zaštitu prava. To je izjavila guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković na 17. Kineskom medjunarodnom finansijskom forumu (CIFF) u Šangaju.

Tabaković je učestvovala na CIFF-u koji se održava na temu “Finansijske usluge u doba digitalne ekonomije”, na kojem je bila jedan od ključnih govornika u otvaranju foruma, saopštila je NBS.

“Srbija želi da gradi budućnost sa onima koji gledaju i vide daleko – s dokazanim prijateljima koji stvaraju budućnost za dobrobit ljudske civilizacije, koja jedino može da opstane i napreduje ako saradjuje, a Narodna Republika Kina je pouzdan partner na tom putu”, naglasila je Tabakovićeva.

U obraćanju na temu inovacija u oblasti finansijskih usluga, guvernerka je naglasila da je Srbija prepoznala digitalizaciju kao razvojnu šansu i da danas korisnici finansijskih usluga u Srbiji medju prvima u Evropi mogu da zaključuju finansijske ugovore na daljinu, uz punu transparentnost, sigurnost i zaštitu njihovih prava.

Kineski međunarodni finansijski forum predstavlja jedan od najznačajnijih događaja u oblasti finansija u Kini i platformu za razmenu ideja i razvoj međunarodne saradnje, čiji su domaćini Međunarodna bankarska federacija, Kinesko udruženje banaka, Međunarodno udruženje tržišta kapitala i Kineske finansijske novosti.

Ovogodišnji forum okupio je više od 300 istaknutih državnih zvaničnika Kine, predstavnika medjunarodnih organizacija, bankarskih udruženja i brojnih kompanija iz oblasti finansija.

Nakon govora i prezentacije guvernera, prisutnima su se obratili, izmedju ostalih, i zvaničnici Nove razvojne banke zemalja BRIKS-a, Kineske banke za razvoj, Azijske banke za infrastrukturne investicije, Medjunarodnog udruženja tržišta kapitala i austrijske Uprave za finansijsko tržište.

CIFF se održava i sutra, kada će biti organizovane diskusije na visokom nivou, sastanci za okruglim stolom i promocije projekata na teme finansijske tehnologije, razvoja blockćain tehnologije, razvoja industrije finansijskog lizinga, bankarstva i razvoja sektora osiguranja, kompanija čijim akcijama se trguje na berzi i upravljanja bogatstvom i raspodelom imovine.

Izvor: bankar.rs