Srbija otvaranjem kraka “Turskog toka” postaje čvorište u regionu

0
16
Srbija otvaranjem kraka
Foto: ilustracija

Otvaranje kraka „Turskog toka” kroz Srbiju krajem decembra znači da država više neće zavisiti od nabavke ruskog gasa preko Ukrajine i da će postati novo čvorište u regionu, izjavila je Urednica portala Energija Balkana, Jelica Putniković.

Putniković je, komentarišući najavu predsednika Srbije da ruski gas preko Bugarske stiže u Srbiju uoči Nove godine, rekla da je ohrabrujuće što je ovaj projekat stigao do cilja, jer Srbija, pre svega, sada ima
alternativni pravac snabdevanja.

“Gas iz Srbije već ide u Bosnu i Hercegovinu, odnosno Republiku Srpsku, ali se u okviru ovog projekta izgradnje gasovoda “Turski tok” preko Srbije planira i izgradnja jednog kraka prema BiH. Već se gradi gasna elektrana u Pančevu, u najavi je da će se graditi još nekoliko, moći ćemo da imamo i alternativu u proizvodnji električne energije. Svet se okreće od proizvodnje struje iz uglja zbog smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte i ide ka obnovljivim izvorima energije, ali oni ne mogu 24 sata da snabdevaju potrošače u punom kapacitetu”, objašnjava Putniković za Sputnjik.

Na ruku nam ide i činjenica da je gas pojeftinio, tako da više nije energent koji je preskup za proizvodnju
struje i ostaje još samo da gas stigne do svake kuće
“, napominje ona.

Izvor: bif.rs