Srbija neće izvoziti litijum kao sirovinu

0
95
Srbija neće izvoziti litijum kao sirovinu
Foto: Capital . ba

Premijerka Ana Brnabić izjavila je, odgovarajući na pitanje o potencijalnom rudniku jadarita, kakav kod Loznice planira da otvori kompanija „Rio Tinto“, da će se poštovati standardi za zaštitu životne sredine i da Srbija neće dozvoliti da se litijum izvozi kao sirovina.

Brnabićeva je to rekla u četvrtak, odgovarajući na pitanje samostalnog poslanika Vladana Glišića tokom javne rasprave u vezi sa promenom prostornog plana i izgradnji deponije.

Ona je svim građanima Srbije, a posebno Loznice, poručila da će najveća pažnja biti posvećena elaboratu o zaštiti životne sredine i da će od kompanije „Rio Tinto“ biti zahtevano da se pridržavaju najboljih ekoloških standarda.

„Javna rasprava je održana, što ne znači da neće dodatno da se razgovara“, rekla je Brnabićeva i pozvala Glišića na sastanak tim povodom, što je on prihvatio.

U toku studija procene uticaja na životnu sredinu

Premijerka Srbije je dodala da je u toku studija procene uticaja na životnu sredinu, navodeći da bi trebalo da se završi do juna ove godine, a dok se to ne završi neće biti doneta konačna odluka o daljem toku projekta.

Prema njenim rečima, rudnik koji je u planu bio bi podzemni i neće ugroziti obradive površine, a kada je reč o deponiji, razgovara se o dve lokacije.

„To će biti čvrsti otpad i neće ugroziti životnu sredinu, naročito reku“, rekla je Brnabićeva i napomenula da je otvorena da o tome razgovara i sa lokalnim stanovništvom.

Brnabićeva je kazala da je javni interes ulaganje kompanije od preko 1,5 milijardi evra, i to što nalazište Srbiji obezbeđuje 10 odsto svetskih rezervi litijuma, a „Rio Tinto“ dobija pravo na eksploataciju.

„Biće nemoguće litijum izvoziti iz Srbije kao sirovinu, moramo da pravimo poluproizvod ili finalni proizvod da bi mogla ekonomija da se razvija“, rekla je premijerka i objasnila da bi Srbija mogla da postane evropski centar za proizvodnju baterija, električnih automobila i drugih proizvoda od litijuma.

„I sama investicija od preko 1,5 milijardi evra uz maksimalno poštovanje svih životnih standarda je prilika za Srbiju koju ne smemo da propustimo“, istakla je Brnabićeva, preneo je Tanjug.

Ona je dodala da kada „Rio Tinto“ bude prodavao litijum, moraće da dokaže da su poštovali sve standarde životne sredine.

Izvor: Sputnik