Srbija – glavni primalac ekonomske podrške Kine

0
9
Srbija - glavni primalac ekonomske podrške Kine
Foto: Glas javnosti

Video sastanak kineskog predsednika Si Đipinga sa liderima 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope početkom sedmice, označio je prekid jednogodišnje pauze izazvane pandemijom, u multilateralnim razgovorima u okviru globalnog projekta “Pojas i put”.

Ovonedeljni regionalni sastanak dao je novi zamah projektu i poslao važnu poruku bloku koji sve glasnije negoduje zbog izostanka očekivanih efekata. Takođe je poslao i poruku novoj američkoj administraciji, da Kina ostaje važan igrač u Evropi i čvrsto pozicioniran u svetu.

Projekat “Pojas i Put”, koji obuhvata 17 plus jednu zemlju, iako su mnogi bili sumnjičavi, je pokazao prilagodljivost, i model kako se zemlje iz bloka podržavaju i sarađuju i tokom pandemije, a saradnja se iskazala naročito u oblasti solidarnositi i zdravstvene zaštite.

U prilogu novinarke RNS Sandre Raković, govori se o nedavno održanoj video konferenciji sa zvaničnicima Kine posvećenoj saradnji Kine, EU i zemljama afro-azijskog regiona.

U prilogu se govori o rezultatima saradnje tokom 2020 godine na polju trgovine, investicija i naučne i kulturne saradnje te o razmerama trgovinske razmene između zemalja 17 plus jedan.

Takođe se pominju efekti ekonomskig učinka i ulaganjima NR Kine kao i kritikama EU koje joj upućuju.

Finacial Times je istakao da je Srbija glavni primalac ekonomske podrške Kine (telekominikacije i ulaganja u infrastrukturu i proizvodnju).

Kina je, evidentno, raširila uticaj i na EU uprkos njenom protivljenju zbog neslaganja sa nedemokratskim tekovinama Kine.

Značaj kineskih ulaganja u zemlje obuhvaćene projektom “Pojas i put” se ogleda i u uticaju na evro-azijske zemlje, a njih je sada već 135,  i u tome, što su usledila kada su bila najpotrebnija.

U prilogu govore, među ostalima i predsednik Aleksandar Vućić, premijerka Ana Brnabić i ministar za inostrane poslove NR Kine Vang Ji.

Izvor: RTV