Spajanje Fijata i PSA dobra vest i za Kragujevac

0
17
Spajanje Fijata i PSA dobra vest i za Kragujevac
Foto: Epa/MAURITZ ANTIN, CHRISTOPHE PETIT

Najavljena fuzija Fiata i Sitroena dobra je vest i za automobilsku industriju u Srbiji a Fijat automobili u Kragujevcu puno očekuju od proizvodnje novog modela.

To je rekao danas za Tanjug predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Marković.

“Fuzija PSA i FCA koja bi trebala da se realizuje je jedna dobra vest i za Srbiju, ali vidimo da se i u multinacionalnim kompanijama realizacija očekuje tek u narednom periodu. S druge strane građani zbog pandemije beže od grupnih prevoza, metroa i autobusa tako da očekujemo da je možda trenutak i da kupovina i prodaja automobila bude bolja u narednom periodu”, rekao je on.

Za fabriku Fijat Krajsler automobila u Srbiji posebno je važno da se počne sa proizvodnjom novog modela, istakao je Marković koji je bivši predsednik sindikata.

“Očekujemo da će nova fabrika Stilantes, sa novim imenom, da jednostavno bude novi put i pravac kretanja automobilske industrije u Srbiji”, rekao je on.

Marković je kao veliki uspeh sindikata u kragujevačkom Fijatu istakao nedavno potpisivanje kolektivnog ugovora do koga je došlo uprkos uslovima pandemije a koji će važiti tri godine.

On je ocenio da je zahvaljujući epidemiji kovid ova godina katastrofalna za autoindustriju jer su građani EU i Srbije razmišljali o prehrani i drugim sitnijim stvarima a ne o novim automobilima.

“Automobilska industrija inače je ove godine pretrpela jedan od većih udaraca jer u uslovima pandemije nije moranje da se vozni park obnavlja ove, nego može i naredne godine”, zaključio je on.

Izvor: tanjug.rs