Sektor MSPP najviše na udaru korona krize

0
54
Sektor MSPP najviše na udaru korona krize
Foto: Poslovne novine

Sektor preduzetnika, mikro, malih i srednjih preduzeća (MSPP), sa oko 700.000 zaposlenih, trpi najveći udar korona krize, zbog čega se mnoge firme gase, rečeno je juče na okruglom stolu Udruženja “Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije” o reformi poreskog sistema.

Učesnici su rekli da je tom sektoru zato potrebna veća podrška i kroz smanjenje obaveza, ali i bolji poslovni ambijent.

Ekonomista Predrag Mitrović je ukazao na značaj reforme poreskog sistema, koja bi donela i promenu ekonomskog modela Srbije, umesto liberalističkog koji traje od 2000. godine. On je istakao da bi Srbija trebalo da dobije krovnu Strategiju privrednog razvoja, po kojoj bi se zatim donele strategije za pojedine segmente.

Predsednica udruženja “Računovodstvena komora Srbije ” Snežana Mitrović ocenila je da je od 2002. godine trajala erozija u poreskom sistemu Srbije i da je tek objedinjena naplata 2013. godine to promenila i donela velike rezultate i sredstva.

Ističe da je to udruženje tražilo da se na “minimalac” ukine plaćanje poreza i doprinosa.

Ekonomista i vlasnik knjigovodstvene agencije Dragan Radović je rekao da nijedna reforma poreskog sistema ne može da uspe bez reforme Poreske uprave.

Kao primere oblasti gde je siva ekonomija izražena naveo je uvoznike, mlinarsku industriju, industriju cigareta, goriva, pivare i ocenio da država uspe da naplati tek pola od mogućeg PDV-a.

Konsultant programa Evropske banke za obnovu i razvoj Vladimir Savić je rekao da bi sektoru MSPP država mogla da pomogne i ubrzanjem obrade zahteva kod Fonda za razvoj.

Pravni savetnik i vlasnik portala “Biznis i pravo” Dejan Škobić predložio je da se oblast javnih nabavki uredi tako da njihova vrednost ne može da bude veća od tržišne cene.

Državnu pomoć sektoru MSPP on vidi i kroz podršku startap biznisima, i to ne samo mladih, nego i kada ih otvore i penzioneri kojima je penzija niska – kroz izuzeća od plaćanja dažbina do dve godine od osnivanja.

Naslov: Redakcija

Izvor: Blic