Sedam navika koje vas čine boljim preduzetnikom

0
29
Sedam navika koje vas čine boljim preduzetnikom
Foto: Cosmopolita TV

Preduzetnici teže poboljšanjima u svim segmentima života, posebno onima koji će im pomoći da budu bolji vlasnici preduzeća. Iako magični štapić ne postoji, poznato je nekoliko tehnika koje mogu poboljšati vođstvo i poslovno ponašanje.

Evo nekoliko životnih saveta sa sajta thebalance.com koji mogu biti korisni. Oni su jednostavni i mogu se uvoditi postepeno, a na kraju mogu značajno da promene poslovanje, prenosi Manager.ba.

Pravite više kratkih pauza

Nema sumnje da pauza tokom radnog dana može u velikoj meri povećati produktivnost. Iako je ponekad teško ne preskočiti pauzu za ručak, dugoročno je mnogo korisnije da se um odmori i vrati nakon pauze sa više motivacije i koncentracije. Pokušajte da napravite najmanje tri kratke pauze tokom radnog dana. Mogu da traju samo 10 minuta.

Više spavati

Spavanje je važnije nego što se ljudima čini. Preporučenih osam sati spavanja preduzetnicima može izgledati nedostižno, ali ako se neprestano lišavate nekoliko sati svake noći ili vežbate neuredan i nepredvidljiv raspored spavanja, možda umanjujete šanse za uspeh.

Ako spavate kraće, teže ćete se koncentrisati, setiti se i rešavati probleme. Ne smemo zaboraviti brojne psihološke probleme koji se mogu javiti usled dugotrajnog nedostatka sna. Učini uslugu sebi i svom timu i stavi dobar san na svoju listu prioriteta.

Čitajte svaki dan

Prednosti čitanja ne trebaju mnogo objašnjenja; prikupljanje novih informacija i znanja, ali i obogaćivanje rečnika i jačanje veština komunikacije.

Širi spektar knjiga donosi jače efekte, pa se ne fokusirajte samo na jedan žanr ili format. Okružite se različitim perspektivama i veća je verovatnoća da ćete dobiti više kreativnih ideja.

Razgovarajte sa više ljudi

Podelite poslovne informacije sa članovima tima. Razgovarajte i sa konkurencijom i sa ljudima u industriji. Iskoristite svaku priliku da sa profesionalcima razgovarate o svom polju delovanja. Ali razgovarajte i sa strancima na ulici. Što više komunicirate, to ćete biti veštiji i pašće vam na pamet neke ideje koje vam mogu pomoći u rešavanju problema.

Jedite zdravije

Hrana koju konzumirate utiče na vaš um i telo. Bez pravilne ishrane ne možete funkcionisati na zadovoljavajući način.

Pokušajte da snabdete telo zdravim i hranljivim obrocima. Opšte pravilo je više voća i povrća, a manje prerađene hrane.

Ne ustručavajte se da zatražite pomoć

Na svom preduzetničkom putu sigurno ćete naići na prepreke koje ćete želeti da prevaziđete sami. Ali bez tuđe pomoći brzo ćete se iscrpiti i biti previše pod stresom.

Važno je da naučite da tražite pomoć spolja. Na primer, možete delegirati zadatke članu tima, potražiti savet mentora ili čak tražiti nekoga iz porodice da pomogne u “mozganju”.

Smanjite zavisnost od tehnologije

Verovatno koristite računar ili pametni telefon za svaki aspekt posla. A kada se vratite kući, opustite se uz računarsku igru ili TV. Verovatno i preko noći proveravate svoju e-poštu i govornu poštu.

Povremeno udaljavanje od tehnologije, makar i samo na nekoliko sati, dugoročno će vam dobro doći. Može vam pomoći da se usredsredite, smanjite stres i ostavlja vam vremena za važnije stvari. Radije uzmite knjigu i jednim udarcem “ubijte” dve muve.

Neki od ovih saveta mogu vam se činiti manje korisni, ali svakom biste trebali pružiti priliku. Iako se čini kao nedostižni cilj (kao dovoljan noćni san) ili nepraktičan (da se odreknete tehnologije), svakodnevno treba težiti napretku u ovim ključnim oblastima.

Jasnije ćete razmišljati, više raditi, i što je najvažnije, osećati se prijatno u svojoj ulozi.

Izvor: Blic