Ruski električni automobil „Kama-1“ staje na crtu „Tesli“

0
36
Ruski električni automobil „Kama-1“ staje na crtu „Tesli“

Rusija se pridružuje novom globalnom trendu i na tržište izlazi domaći električni automobil koji po svojim dimenzijama podseća na „Oku“. Planirano je da se kupac osvoji cenom, jer će ruski električni automobil „Kama-1“ biti tri puta jeftinije od najjeftinijeg „Teslinog“ modela.

U Moskvi je održana prezentacija električnog automobila koji je razvila kompanija „KamAZ“ u saradnji sa Peterburškim politehničkim univerzitetom Petra Velikog. Automobil je dobio radnu verziju imena „Kama-1″. Automobil je kompaktni krosover sa četiri sedišta, troja vrata, ima inteligentni sistem pomoći vozaču ADAS trećeg nivoa. Malo je veći od „Oke“ (dugačak je 3,4 metra, širok 1,7 metara, visok 1,6 metara).

Električno vozilo je opremljeno litijum-jonskim akumulatorom od 33 kWh i elektromotorom od 80 kW, što mu omogućava da postigne brzinu do 150 km/sat i pređe 250 km bez punjenja. Brzina punog punjenja baterije u normalnom režimu je šest sati, u ubrzanom režimu – 20 minuta. Ubrzanje do 100 km/sat za 6,7 sekundi.Električni automobil je predstavljen u statusu industrijskog modela predproizvodnje. Prošao je sve testove i sertifikate. Sledeća faza je već serijska proizvodnja. Plan je da krosover bude u prodaji od 2021. godine.

Radi poređenja: najjeftinija verzija električnog automobila Tesla „Model 3“ u Sjedinjenim Američkim Državama košta od 38.000 dolara. Ruska „Kama-1“ će u dolarima koštati skoro tri puta jeftinije – 13.700 dolara.

U Rusiji tržište električnih automobila predstavljaju uglavnom uvozni premium modeli kao što su „Audi e-tron“, „Jaguar I-Pace“ ili „Porsche Taycan“.

„Najčešće ih kupuju oni koji već imaju jedan ili više automobila. Kupcima je važno da su električna vozila ekološka, ali i drugi kvaliteti ove vrste transporta su važni, kao što su odsustvo vibracija i buke, nisko težište“, kaže Pavel Nosov, predstavnik kompanije „Rolf“.

Za sada se u Rusiji ne prodaje mnogo električnih automobila, ali prodaja raste. U prvoj polovini godine prodaja je porasla za skoro 46 procenata u odnosu na prvu polovinu 2019. godine. Međutim, prodato je manje od 8.000 automobila. Dok se u Kini mesečno proda u proseku 10.000-12.000 električnih automobila „Tesla Model 3“, a u novembru 2020. godine prodaja je porasla na više od 20.000 primeraka. Ovaj model je tek drugi najpopularniji na kineskom tržištu, najpopularniji model je „Hongguang Mini“.

Ruski proizvođači nemaju mnogo opcija koje mogu da ponude u zamenu za uvozne električne automobile. Prethodni pokušaji kompanije „AvtoVAZ“ da uđe na ovo tržište nisu bili uspešni. Automobil „Lada elada“ se proizvodio samo dve godine od 2012. do 2014. godine, nije bio visoko ocenjen zbog velikih troškova od 1,25 miliona rubalja, kao i zbog nedostatka infrastrukture za punjenje baterije.

U prvom kvartalu 2020. godine pogon u Toljatiju trebalo je da pokrene masovnu proizvodnju novog ruskog električnog automobila „Zeta“, koji je trebalo da košta od 550.000 hiljada rubalja. Ovo je još pristupačniji i kompaktniji električni automobil. Na jesen je postalo poznato da je proizvođač odložio pokretanje proizvodnje na neodređeno vreme. Kompanija „Zeta“ nije mogla da dobije zajam od Fonda za industrijski razvoj u iznosu od 99,9 miliona rubalja za organizaciju proizvodne lokacije. Ostaju planovi za pokretanje serijske proizvodnje, ali datum je za sada nepoznat.

Nekoliko faktora ometa popularnost električnih automobila u Rusiji. Prvo, nedovoljan razvoj pumpi za punjenje elektormobila u zemlji. Drugo, visoka cena električnih vozila. Iako je rad električnih vozila jeftiniji u poređenju sa automobilima sa benzinskim motorima. Treće, nedostatak vladinih podsticaja i podrške, zbog čega se u celom svetu razvija ovo tržište.

Treba naglasiti da dugo u Rusiji nije postojala politika podrške za električne automobile. Plan je da se ona pojavi u novoj godini. Od aprila 2021. godine planirano je ukidanje carine na uvezena vozila sa potpuno električnim motorom. Planirano je uvođenje prakse evropskih zemalja – da vlasnicima vrate deo troškova automobila putem nadoknade poreza na dohodak građana.

Izvor: rs.sputniknews.com